Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.27. - hétfő, Emánuel napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Két díjjal is kitüntették Mága Zoltánt a parlamentben – a művészvilágból csak ő duplázott

2016. szeptember 08. 11:19
Két díjjal is kitüntették Mága Zoltánt a parlamentben – a művészvilágból csak ő duplázott

Mága Zoltán Kárpát-medencéért Nívódíjat kapott, és a Budapesti Újévi Koncert is Magyar Termék Nagydíjas lett. Több évtizedes munkásságáért a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Nívódíjat; a hagyományteremtő, 2009 óta minden évben megrendezett Budapesti Újévi Koncertjéért pedig a Magyar Termék Nagydíj Pályázat kitüntetését, a tanúsított minőség „útlevelét” vehette át Mága Zoltán a Magyar Gazdaság Ünnepén, a Parlament Felsőházi Termében, szeptember 6-án. A kultúra területéről Mága Zoltán hegedűművész volt az egyedüli művész, akinek két díjjal méltatták munkásságát. A 19. Magyar Termék Nagydíj Pályázat ünnepélyes díjátadásán a Kárpát-medencéért Nívódíjat Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke adta át.

A Mága Zoltán hegedűművész által 2009-ben életre hívott Budapesti Újévi Koncert Magyar Termék Nagydíj Pályázat kitüntetését vehette át a parlamentben. A Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírók Tanácsa elismerése is jelzi, hogy a világhírű hegedűművész meghonosította az "újévi koncert" műfaját Magyarországon, amellyel nemzetközi művészi hírnevet szerzett hazánknak. A Budapesti Újévi Koncert tradícióvá nemesült, európai mércével mérve is egyedi színvonalú és hangulatú kulturális esemény lett, amit több mint százezren láthattak már hazánk legnagyobb befogadóképességű létesítményében, a Papp László Budapest Sportarénában, több tíz millióan pedig a televíziók képernyőjén keresztül határainkon innen és túl. Mága Zoltán műsorát Európa egyik legnagyobb és legnívósabb újévköszöntő gálaestjeként tartják számon, a zenekedvelő közönség évről-évre nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Ázsiából, Izraelből, Japánból, Brazíliából és Európa számos országából érkezik a koncertre. Az esemény garancia a világszínvonalú produkciókra, hiszen a publikum lenyűgöző látvány- és show-elemek, a legmodernebb hang- és fénytechnika, rendkívüli színpadi megoldások mellett fedezheti fel az egész világot rabul ejtő klasszikus és könnyűzenei darabokat. Az elmúlt nyolc esztendőben Kossuth-díjas és világhírű művészek mellett a Nemzet Színészei és a hazai könnyűzenei élet kiválóságai is színpadra léptek a gálán. 
Mága Zoltánt nemcsak világhírre szert tett rendezvényéért díjazták a parlamentben, hanem a külhoni magyarságért végzett kulturális missziójáért is kitüntették. A hegedűművész a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kárpát-medencéért Nívódíjat vehette át, az elismerést olyan személy kaphatja meg, aki hosszú évek óta bizonyítottan elkötelezett a határon túli térségek és az anyaország kulturális kapcsolatainak erősítésében és elkötelezett a hagyományok tisztelete, a magyarság eszméje iránt.

 

Mága Zoltán - Magyar Termék Nagydíj

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat kitüntetését Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke adta át

 

A hegedűművész a díjátadót követően úgy fogalmazott: „majd két évtizede személyes indíttatásból dolgozom határon túli honfitársaimért, ezért megtisztelő hogy a külhoni magyarságért végzett kulturális missziómat, karitatív tevékenységeimet elismerik. Számomra a legfontosabb mégis az, amikor koncertjeimen látom, hogy valóban sikerült közelebb hozni egymáshoz a határon túli magyarságot az anyaországban élőkkel. A Kárpát-medencében élő magyarság az országhatárok ellenére hűen őrzi a magyar hagyományokat, a nyelvet, a népzenét, a kultúrát, amit nekünk, anyaországiaknak is ugyanolyan tisztelettel kell tennünk. Minden évben meghívom határainkon túl élő honfitársaimat is a Budapesti Újévi Koncertemre, hogy együtt köszönthessük az új esztendőt. Büszke vagyok rá, hogy a tekintélyes grémium döntése értelmében 2017. január 1-jére Magyar Termék Nagydíjas gálaestre invitálhatom meg a nagyérdeműt. A minőség és a hagyomány kötelez, így 2017. január 1-jén is világsztárokat hallhat majd a közönség a IX. Budapesti Újévi Koncerten a Papp László Budapest Sportarénában" – mondta Mága Zoltán.

 

Mága Zoltán - Magyar Termék Nagydíj

A kultúra területéről Mága Zoltán volt az egyedüli művész, akinek két díjjal méltatták munkásságát

 

Az újévi gálaestig zsúfolásig telt a művész naptára, hiszen augusztus 21-én indította útjára Hangok és Harangok című, Kárpát-medencét átölelő klasszikus zenei fesztiválsorozatát a Szent István-bazilikából. A karitatív missziósorozat fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnöke pedig Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Magyarország minden megyéjében, Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és Felvidéken is megszólal a hegedűje, de a sorozat eljut a horvátországi Eszékre is, ahol a horvát köztársasági elnök is jelen lesz Mága Zoltán koncertjén, amelyet az árvízkárosultak megsegítéséért rendez. A hegedűművész a fesztivállal segítséget szeretne nyújtani a koncerteknek otthont adó településeknek.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu