Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Kepenyes Pál: szobrásznak születtem

2017. May 18. 13:09
Kepenyes Pál: szobrásznak születtem

Kepenyes Pál szobrászművész Káosz című kiállítása a Pesti Vigadóban június 4-ig tekinthető meg, melyen a Mexióban élő művész harminc alkotása tekinthető meg. Interjú keretében elmondta, ő szobrásznak született.

"Szobrásznak születtem" - jelentette ki Kepenyes Pál, utalva arra, hogy már kisgyermek kora óta szobrásznak készült. Kepenyes felsőfokú művészeti tanulmányait kényszerűségből félbeszakította, mivel koholt vádak alapján 10 év börtönbüntetésre ítélték, ahonnan 5 év leteltével szabadult (1950-56-ig). A forradalomban fegyveresen vett részt, majd külföldre menekült a megtorlás elől.

 

"Érdekel a változás, érdekel, hogy apró, összetört dolgokat újra életre keltsek"

 

Az interjúban úgy fogalmazott, hogy nem a háború és nem az évek törik össze az embert, hanem a gyorsaság, ahogy éljük az életünket. Mielőtt végleg letelepedett Mexikóban, Párizsban élt, ahol befejezte tanulmányiat, illetve New Yorkban is töltött egy évet. Kepenyes Pál világszerte elismert művész, gyakran emlegetik a szobrászat Picassojaként. Az NMI Művelődési Intézet gondozásában hamarosan megjelenik egy reprezentatív művészeti album is, az alkotó életművét bemutató könyv 'KÁOSZ' címmel. 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu