Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Kárpát-medencei Kulturális Fórumot rendeztek a Magyar Kultúra Napja tiszteletére

2015. January 22. 12:46
Kárpát-medencei Kulturális Fórumot rendeztek a Magyar Kultúra Napja tiszteletére

2015. január 22- én ünnepeljük a magyar kultúra napját, immár 1989 óta, a Himnusz kéziratának megszületése tiszteletére. A magyar kormány célja a minőségi kultúrához való hozzáférés segítése, a minőségi kulturális termékek, művészeti produktumok megőrzése és kiterjesztése, a kulturális közösségek létrejöttének támogatásal és a kulturális értékteremtésben való részvétel lehetőségének megerősítése.

 

Kárpát-medencei Kulturális Fórumot rendeztek a Magyar Kultúra Napja tiszteletére

 

 

Magyar kultúra nélkül nincs nemzeti tudat, társadalmi szolidaritás és gazdasági eredmények sincsenek – mondta ünnepi beszédében Balog Zoltán a Petőfi Irodalmi Múzeumban, mielőtt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárral együtt átadtál volna a Márai Sándor-, Csokonai Vitéz Mihály- és Könyvtári Minőségi Díjakat. Az emberi erőforrások minisztere elmondta: egyre többet tesznek azért, hogy kiérdemeljék a kultúratámogató kormány elnevezést. Ezt bizonyítják az utóbbi évek nagyberuházásai, az idei fontos nemzetközi programok és az, hogy a 2015-ös költségvetésben 1,1 milliárd forinttal növelték a kulturális célokra fordítható forrásokat.

 

 Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója

 

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója is előadást tartott a magyar kultúra napjához kapcsoló Kárpát-medencei Kulturális Fórumon

 A magyar kultúra napjához kapcsolólódan a Zentai Alkotóházban január 17-én, tartották meg a Kárpát-medencei Kulturális Fórumot, a Kárpát-medencei művelődési intézetek és ernyőszervezetek, valamint a vajdasági kulturális közintézmények és szervezetek vezetőinek és szakmai munkatársainak hagyományos találkozóját. Az eseményen Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója is felszólalt. Az NMI főigazgatója bevezető előadásában ismertette a Művelődési Intézet szervezeti átalakulását, eredményeit, majd a 2015-re vonatkozó terveit. Závogyán Magdolna többek között felvázolta azokat a lehetőségeket, melyek hozzájárulhatnak a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztallal júniusban megkötött stratégiai együttműködés tartalommal való megtöltéséhez, hogy operatív szinten is el tudják indítani a Kárpát-hazában dolgozó közösségi szakemberek módszertani támogatását.


-kt-Forrás: NMI, kormany.hu

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu