Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

II. Pajtaszínházi Szemle: a színjátszásnak egyéni és közösségfejlesztő hatása van

2017. January 31. 16:02
II. Pajtaszínházi Szemle: a színjátszásnak egyéni és közösségfejlesztő hatása van

Szombaton és vasárnap a Nemzeti Színház adott otthont a II. Pajtaszínházi Szemlének, amelyen 19 megye egy-egy amatőr színtársulata mutatta be előadását. A mintaprogramot 2015-ben hozta létre Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság.

Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója  a megnyitó sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a közművelődés egyik legfontosabb feladata, hogy "megtanítsuk az embereket örülni", aminek legmegfelelőbb módszere a színház, a színjátszás. Kifejtette, hogy a színjátszásnak egyéni és közösségfejlesztő hatása, összetartó ereje van, főként kis településeken.

 

"Ez egy sikeres kezdeményezés volt, amelyet folytatnunk kell"

 

"A Nemzeti Művelődési Intézet szinte minden évben kiválaszt egy olyan amatőr művészeti területet, amellyel mintaprogramként elkezd foglalkozni (...), ami alapján újra lehet formálni a közösséget" - fogalmazott Kárpáti Árpád. Kiemelte, hogy az intézmény átalakulása nem akadályozza a mintaprogramok foytatását, "nem az a lényeg, hogy milyen keretek között, hanem, hogy milyen tartalmat tudunk belevinni".

 

"Minden eszközzel támogatni kell az amatőr színjátszást"

 

Az ügyvezető igazgató interjú keretében kiemelte, hogy a Nemzeti Művelődési Intézetnél megkezdett folyamatokat és a helyi értékek felkarolását tovább kell vinni, "nem befolyásolhatja, hogy más keretek között kell végeznünk a tevékenységet". Hangsúlyozta, hogy megerősítették a Magyar Teátrumi Társasággal az együttműködést, újabb stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá az amatőr színjátszás szakmai támogatásáról.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu