Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

II. Pajtaszínházi Szemle: a pajtaszínházak ügye szakmai, országos és nemzeti ügy is

2017. February 01. 15:26
II. Pajtaszínházi Szemle: a pajtaszínházak ügye szakmai, országos és nemzeti ügy is

A II. Pajtaszínházi Szemlén 19 megye amatőr színjátszó társulata vett részt és mutatták be előadásaikat a Nemzeti Színház színpadán. A mintaprogramot a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság hozta létre 2015-ben.

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és a Nemzeti Színház igazgatója kiemelte, hogy egykor több mint ezer társulat működött az országban, a színházi struktúrának megfelelően a kőszínházak, a nemzeti intézmények alatt ezrével munkálkodtak a lelkes amatőrök. Hozzátette, hogy a pajtaszínházak ügye szakmai, országos és nemzeti ügy is.

 

"Igazi ünnepként, siker történetként élem meg"

 

"Hiszünk abban, hogy ezek a kis társulatok és a programok segíthetnek a vidék fokozatos elnéptelenedésére irányuló folyamatok visszafordításában ott-tartó, közösségerősítő erejük révén" - mondta Vidnyánszky Attila. Interjú keretében is hangsúlyozta, hogy a színházi piramis alapját az amatőr csoportok erősítik. "Az elmúlt évtizedekben szomorúan konstatáltuk, hogy számuk jelentősen csökkent, ennek a folyamatnak akarunk ellenálni, hiszen az amatőrök közül kerülnek ki a hivatásos színészek is."

 

"Borzasztó büszke vagyok a programunkra"

 

Nemzetstratégiai kérdés is a pajtaszínházak, hiszen a vidék néptelenedik el, amit meg kell akadályozni - folytatta Vidnyánszki Attila. "Hiszek a színház közösségteremtő erejében" - hangsúlyozta. 
Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora köszönetét fejezte ki a mentorok felé, akik nélkül a 19 megye amatőr csapata nem készülhetett volna fel. 

 

"Fénysugárként éltem meg, hogy működik a program"

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu