Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.03.04. - Monday, Kázmér napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Hoppál Péter indította el a 'Pajtaszínház' mintaprogramot

2015. June 06. 17:56
Hoppál Péter indította el a 'Pajtaszínház' mintaprogramot

Bemutatták a Nemzeti Művelődési Intézet által, a Magyar Teátrumi Társaság mentorálásával a falusi színjátszó mozgalom újraélesztésére irányuló, hat megyében megvalósuló „Pajtaszínház” mintaprogramot június 6-án a Baranya megyei Mágocson.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára

 

 

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társaság mentorálásával sajtótájékoztató keretében nyitotta meg a felnőtt amatőr színjátszó körök indítására és helyi színjátszó hagyományok revitalizálására irányuló „Pajtaszínház” programot. A „Pajtaszínház” a Nemzeti Művelődési Intézet feladatrendszerében a helyi társadalmat a közösségi művelődés eszközrendszerével erősítő mintaprogramok egyike. Hat megye (Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) huszonnégy települése csatlakozott a komplex élményközpontú tanulási színteret megvalósító modellprogramhoz - jelentették be.

 

 

 

 

Interjú Dr. Hoppál Péterrel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárával

 

 

A 'Pajtaszínház' szakmailag támogatja, emellett közösségfejlesztő programként valósítja meg amatőr színjátszó körök indulását és működését kistelepüléseken – ezek a települések jellemzően olyan falvak, községek, melyek korábban számottevő színjátszó hagyományokkal büszkélkedhettek. A projekt keretében megalakuló, vagy újraszerveződő színjátszó körök elsősorban a felnőttek részvételére számítanak, ám nyitottak a 14 év feletti fiatalok számára is. Működésüket a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai támogatása mellett a Magyar Teátrumi Társaság által kijelölt szakértő, színházi mentor is segíti.  

 

 Hoppál Péter, Pajtaszínház, Nemzeti Művelődési Intézet, Magyar Teátrumi Társaság

Bemutatták a falusi színjátszó mozgalom újraélesztésére irányuló, hat megyében megvalósuló „Pajtaszínház” mintaprogramot június 6-án a Baranya megyei Mágocson

 

 

Mágocson - amely egyike a Pajtaszínház projektbe bevont településeknek - Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a projektindítón elmondta: jó szívvel állt a kezdeményezés mellé. Kifejtette: itt mind hisznek abban, hogy az életminőséget javíthatja, ha a művészetekkel találkozunk, és az önbecsülésnek is jót tesz, ha létrehozunk és mások elé tárunk egy produkciót. Beszélt a harmadik Orbán-kormány kulturális alapellátási célkitűzéseiről, és arról, hogy bizakodik: a 24 település példát mutat majd a 19 megyének és a fél éves program végén mindenki csatlakozni szeretne majd. "Minden támogatást megérdemel egy ilyen program" - zárta beszédét a kultúráért felelős államtitkár.

 

Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója

 

 

Hoppál Péter a helyszínen adott interjújában kifejtette: a kulturális alapellátás lényege az, hogy a társadalom egészére terjedjen ki a művészettel való találkozás lehetősége. "Nyilvánvaló, hogy a passzív művészetbefogadás mellett sokkal eredményesebb társadalomjobbító hatása van az aktív művészeti alkotó folyamatnak. Ennek egy nagyon szép lehetősége, hogy létrejöhet ez a mintaprogram a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság jóvoltából, valamint a Kulturális Államtitkárság támogatásával" - hangsúlyozta.  Hozzátette: reméli, hogy a 2016-os költségvetésben az alapellátásra fordítható összegből pályázat útján egyre több ilyen és ehhez hasonló programot tudnak majd indítani.

 

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnök

 

 

 


A mágocsi projektindítón Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója mellett Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke is beszédet mondott. Megtudhattuk: a következő lépés az lesz, hogy a csatlakozott településeken a szakmai mentorok és a megalakult társaságok találkozzanak, színdarabot válasszanak, és elinduljon a rendszeres munka, hogy 2016.januárjában a Kultúra Napja alkalmából létrejöhessen a nagyszabású projekzáró, amelyet Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke álmodott meg.

 

 

 

MCOnet

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu