Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.02.08. - szerda, Aranka napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Hegedűgála az Operában

2017. június 26. 09:34
Hegedűgála az Operában

Az 50. állomásához érkezik a Hegedűvel a világ körül címmel három évvel ezelőtt útjára indított hangversenysorozat, melynek keretében Mága Zoltán világszerte a magyar zenei kultúrát népszerűsítette, Erdélyen át Koreán és Kínán keresztül Amerikáig. A hegedűművész 50. jubileumi koncertjének a Magyar Állami Operaház ad otthont 2017. július 15-én. A Hegedűgála az Operában exkluzív gálaest vendégművésze korunk egyik legnagyobb hegedűművésze, Shlomo Mintz, és Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész lesz, a repertoár pedig számos kuriózumot ígér. Fellépnek az Operaház dívái, a világszerte ünnepelt Kossuth-díjas operaénekes, Komlósi Ildikó és a legnagyobb külföldi operaházak egyik leggyakrabban felkért énekesnője, a Magyarország Kiváló Művésze-díjas Sümegi Eszter.

Mága Zoltán és David Foster
Mága Zoltán és David Foster

 

Hegedűvel a világ körül címmel újabb százállomásos hangversenysorozatának 50. jubileumi előadáshoz érkezett Mága Zoltán hegedűművész a sikerrel teljesített 100 Templomi Koncert és a Hegedűvarázs – 100 Koncert a Magyar Zenei Kultúráért missziója után. Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar három év alatt ötször turnézott a tengerentúlon, az Egyesült Államokban és Kanadában, háromszor járta be a Kárpát-medencét is. Több mint húsz országban léptek fel, népszerűsítették a magyar zenei kultúrát Amerikában, Kanadában, Kínában, Dél-Koreában, Japánban, az Egyesült Arab Emírségekben (Dubai), Jordániában, Indonéziában, Oroszországban, Franciaországban, Olaszországban, a Vatikánban, Ausztriában, Svédországban, Spanyolországban, Svájcban, Törökországban, Horvátországban, továbbá a Kárpát-medencében: Romániában (Erdélyben), Szlovákiában (a Felvidéken) és Ukrajnában (a Kárpátalján). A hangversenykörút hátralévő állomásai között pedig Ausztrália, Új-Zéland és Izrael is szerepel.

A magyarországi 50. jubileumi koncertet a Magyar Állami Operaházban rendezik meg július 15-én 20 órakor. A Hegedűgála az Operában exkluzív gálaestenMága Zoltán együtt játszik majd a világ egyik leghíresebb hegedűművészével az orosz-izraeli származású Shlomo Mintz-cel, akit versenyművek magánszólamának megformálásáért világszerte egekbe emelnek a kritikusok. Shlomo Mintz rendszeresen lép fel a világ leghíresebb karmestereivel, zenekaraival, és gyakran hallhatjuk szóló és kamarazenei hangversenyeken is. Meglepetést tartogat a publikumnak Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezetője és docense is. Az ünnepi koncert fellépői között köszönthetjük a gyönyörű hangú mezzoszoprán énekesnőt, a magyar operavilág büszkeségét, a Kossuth-díjas Komlósi Ildikót. Csodálatos előadással készül korunk egyik legnagyszerűbb szopránja, az Operaház elismert szólistája Sümegi Eszter is. A káprázatos látványvilágról a Kossuth-díjas rendező, Kerényi Miklós Gábor KERO gondoskodik, közreműködik a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar.

 

Mága Zoltán Koreában
Mága Zoltán Koreában

 

„Büszke vagyok rá, hogy a világ legnevesebb koncerttermeiben interpretálhattam a világhírű magyar zeneszerzők műveit, ezért választottam 50. koncertem színhelyéül Európa legpatinásabb operaházát, Magyarország legrangosabb zenei színpadát. Sokszor játszottam a Magyar Állami Operaházban, mint az Operabálok rendszeres fellépője, de a legemlékezetesebb számomra a tizenöt esztendővel ezelőtti, 2002-es karácsonyi koncert, melyet huszonkét ország tévénézői láthattak. Az 50. ünnepi gálaesten az Operában tartandó koncertemmel szeretném megköszönni a közönség támogatását és szeretetét, amelyet harminchárom éves pályafutásom alatt a világ minden táján érezhettem. Ahogy eddig is tettem, továbbra is nagy örömmel hirdetem koncertjeimen, hogy a magyar nemzet több világhírű zeneszerzőt is adott a világnak. Bartók Béla, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Hubay Jenő, Weiner Leó, Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Reményi Ede művei meghatározó részei magyar nemzeti zenei kincsünknek, kiváló szerzeményeiket szívből adom elő a világ minden pontján. Fontosnak tartom, hogy minden zeneszerető ember tudja, fergeteges ritmusú muzsikák származnak kontinensünk szívéből, a Kárpát-medencéből és ne feledjük azt sem, hogy a cigányzene az egyetemes magyar kultúra, és a világörökség része. Megtisztelő számomra, hogy a Hegedűvel a világ körül sorozat minden állomásán a magyar kultúra egyetemességét hirdethetem” ­- fogalmazott a hegedűművész. 

 

Mága Zoltán a Pápával is találkozott
Mága Zoltán a Pápával is találkozott

 

A három éves turné minden állomásán teltház és vastaps fogadta a magyar zenészeket. A közönség szeretete és a teltházas előadások eredményeként Mága Zoltánt és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart visszavárják a legpatinásabb hangversenytermekbe.A 100 állomásos világ körüli hangversenykörutat három évvel indította útjára a művész, a sorozat tengerentúli nyitókoncertjére 2014 januárjában, Los Angelesben a Walt Disney Concert Hallban került sor, a magyarországi nyitókoncertre pedig 2014 májusában, a Budapesti Operettszínházban. A turné az Operett fővárosában, Bécsben, a Wiener Konzerthaus-ban folytatódott. A sikerre való tekintettel visszahívták a Wiener Christmas Koncertre is, amelyet több ország tévénézőinek közvetítenek évről évre. Mérföldkőhöz 2014 októberében az amerikai körút során érkezett, amikor telt ház előtt adott koncertet a világ legnevesebb zenei színpadán, a New York-i Carnegie Hallban. Mága Zoltán noha sokadszorra lépett fel az Egyesült Államokban, mégis több évtizedes zenészi pályafutása egyik legjelentősebb állomásának nevezte a Carnegie Hallban tartott koncertjét, mert egy zenész művészi teljesítménye elismerésének számít, ha önálló produkcióval léphet fel a „zene templomában”. A turné Kanadában, a Torontói Zeneakadémián folytatódott, az amerikai kontinens után pedig Dél-Koreában, a Szöuli Operaházban lépett színpadra Ázsiában is népszerűsítve a magyar zenei kultúra szépségét. A hegedűművész 2014 decemberében visszatért az Egyesült Államokba, és Hollywoodban, a Dolby Theatre-ben világhírű színészek és énekesek társaságában játszott a PBS televíziótársaság nagyszabású gáláján. A tizenkilencszeres Grammy-díjas producerrel, David Fosterrel – aki többek között Céline Dion, Andrea Bocelli, Beyoncé, Madonna és Mariah Carey zenei producere és művésztársa – együtt zenélve lenyűgözte a filmkészítés fővárosának közönségét.

 

Karácsonyi koncert Wiener Konzerthaus
Karácsonyi koncert Wiener Konzerthaus

 

Mága Zoltán már a koncertsorozat első évében bizonyította, nemcsak Magyarországon vagy határokon túli magyar települések előadótermeiben, hanem világvárosok legnagyobb koncerttermeiben is teltház fogadja. A 2015-ös esztendő is a külföldi fellépések éve volt: októberi észak-amerikai turnéján több mint tízezer ember előtt adott koncerteket olyan neves színpadokon, mint a Segerstrom Center for the Arts Costa Mesa Kaliforniában, vagy a Mesa Arts Center Arizonában. A turné legrangosabb helyszínén zene egyik fellegvárában a New York-i Lincoln Centerben is teltház és vastaps fogadta. Az ötödik amerikai turnéra 2017 januárjában került sor, a Budapesti Újévi Koncert hangulatát egyhónapos koncertsorozat keretében Floridába vitte. A koncertkörút legnagyobb koncertje Nyugat-Floridában Sarasota legelismertebb színháztermében, a Van Wezel Performing Arts Hallban volt.

2017-ben áprilisában művész útja a Vatikánba vezetett, ahol az a megtiszteltetés érte, hogy játszhatott Ferenc pápának, aki audienciáján apostoli áldásban részesítette és megköszönte sok éve tartó, szegényeket segítő karitatív munkáját. Mága Zoltán másodszor lépett fel a Vatikánban, mert XVI. Benedek pápának is játszott 2011 szeptemberében, a 100 Templomi Koncert sorozatának záróeseményeként.

A Hegedűvel a világ körül sorozat legutóbbi hangversenykörútját is sikerrel zárta Kínában, teltházas koncerteket adott a Pekingi Központi Zeneakadémián, a Népi Kultúrpalotában és aPekingi Magyar Kulturális Intézetben, továbbá tárgyalásokat folytatott a 2018. január 1-jén megrendezésre kerülő X. jubileumi Budapesti Újévi Koncert kínai televíziós sugárzásáról.

 

Hegedűgála az Operában
Hegedűgála az Operában

 

Mága Zoltán világpremierre készül, hiszen Kína mellett a vezető amerikai közszolgálati televízió, a 120 millió nézőt vonzó PBS jövőre minden államban műsorára tűzi Európa legnagyobb újévköszöntő gálaestjét a X. jubileumi Budapesti Újévi Koncertet. A sztárvendég a világ legismertebb zenei szaktekintélye David Foster lesz, aki nemcsak az Aréna, hanem a IV. Budapesti Újévi Koncert Bécsben exkluzív gálaest közönségét is elkápráztatja majd a bécsi Musikvereinban.

A teljes gálaműsort az Egyesült Államok elsőszámú közszolgálati televízió-társasága, a PBS rögzíti, így a tengerentúlon is 120 millió ember láthatja majd Európa legnagyobb újévi gálaestjét. A PBS hálózatán két éve vetítik rendszeresen főműsoridőben a Zoltán Mága: From Budapest with Love című önálló showműsort, melyet eddig már több mint 1000 alkalommal sugározták és eddig több mint százmillióan látták a tagállamokban.

Mága Zoltán világkörüli turné sűrű programjai ellenére is számos magyarországi jótékonysági koncertet adott, és világkörüli hangversenykörút bevételéből gyakran támogatta a hátrányos helyzetű tehetségeket és a rászorulókat. Az elmúlt években több százmillió forint értékben nyújtott segítséget. Tavaly Hangok és Harangok címmel rendezett másfél hónapos, Kárpát-medencét átölelő klasszikus zenei fesztiválsorozata révén több mint 10 ezer hátrányos helyzetű gyermek iskolakezdését támogatta mintegy 100 millió forint értékben, valamint közösségeknek nyújtott segítséget, értékes orvosi műszereket adott át és számos templom felújításához is hozzájárult. Idén február elején a rekord hidegben indított egész országot átfogó jótékonyági akciót „Meleget az otthonokba!” jelszóval. A hegedűművész majd 1000 településre több mint 4000 családhoz juttatott el néhány hétre elegendő tüzelőt, így több mint 30 ezer ember melegedhetett a tél utolsó időszakában. Több mint 2,5 ezer tonna tüzelőből az ország minden megyéjébe, a legkisebb településekről, városokból, tanyákról igénylő embereknek is jutott.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu