Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.02.08. - szerda, Aranka napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Határon átnyúló összefogás a magyar értékekért

2017. augusztus 31. 17:46
Határon átnyúló összefogás a magyar értékekért

Szeptember 9-én kerül sor a III. Magyar Értékek Napjára, melyen több órányi kulturális program mellett 30 kiállítói pavilon, 26 kézműves foglalkozás és interaktív mesterségbemutató gondoskodik a színvonalas kikapcsolódásról.

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint a NMI Művelődési Intézet együttműködésében, több ágazat összefogásával megvalósuló rendezvényen 19 megye és 6 határon túli régió vesz részt, továbbá közel 600 közreműködő és fellépő részvételével zajlik majd le. Az esemény lehetőséget biztosít a megyékben és a külhoni régiókban fellelhető értékek, hagyományok és alkotások bemutatására, továbbá a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg magyar értékekkel és hungarikumokkal.

 

 

"Az értéket értékesíteni kell és át kell tudni örökíteni a következő generációk számára"

 

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kiemelte, hogy a 2012-es hungarikum törvény nem csak hazánkban, de a külhoni magyarságban is egységet teremtett, az együttműködés egy új fajtája jött létre. "Próbatétel volt az elmúlt hat esztendő, több mint ezer helyi értéktár jött létre, értékőrző, értékfeltáró táborok jöttek létre. Érezhető, hogy ez a mozgosító erőforrás tulajdonképpen egy mozgalmat hozott létre, amely az ország különféle pontján, különféle formában jelent meg." Hozzátette, hogy egyre inkább a szellemi és épített örökség válik majd hungarikummá, nem pedig az "iható és ehető". A következő éveknek arról kell szólnia, hogy az értéket értékesíteni kell, de nemcsak eladni, hanem megfelelően hasznosítani is, át kell tudni örökíteni a következő generációk számára - fogalmazott Lezsák Sándor, az esemény egyik fővédnöke.

 

"A kulturális és tudományos értékeink a magyar lélek kifejező ereje is"


Dr. Pesti Imre, országgyűlési képviselő a rendezvény sajtótájékoztatóján felidézte, hogy 2012-ben született meg az a törvény, amely lehetővé tette, hogy a magyar értékek összegyűjtésre kerüljenek, az első bemutatkozásra 2013-ban került sor, azóta pedig minden második évben megrendezésre kerül a Magyart Értékek Napja. "Amikor kulturális, tudományos értékeinkről beszélünk, akkor egy olyan nemzetet megtartó teljesítményről beszélünk, amely a magyar lélek kifejezője is egyben" - fogalmazott.

 

III. Magyar Értékek Napja: határon átnyúló összefogás a magyar értékekért

A III. Magyar Értékek Napján kulturális programok, 30 kiállítói pavilon, 26 kézműves foglalkozás és interaktív mesterségbemutató várja a látogatókat

 

A rendezvényen hazánk 19 megyéje, valamint a Kárpát-medencei magyarság szervezetei mutatják meg nemzeti kultúránk legféltettebb kincseit, hagyományainkat, a térség népzenei örökségét és tárgykultúráját. Honi és külhoni értéktár-kiállítások, viseletbemutatók, népi mesterségekhez kötődő kézműves foglalkozások várják a látogatókat, míg a színpadon hazai és határon túli amatőr művészeti csoportok mutatkoznak be. 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu