Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.19. - Wednesday, Gyárfás napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Hatalmas középkori érem leletet találtak Újlengyelben

2021. January 11. 17:53
Hatalmas középkori érem leletet találtak Újlengyelben

Hétezer éremből álló kincset találtak a Pest megyei Újlengyelben, ez minden idők legnagyobb középkori lelete a megyében, de országosan is ritka az ilyen gazdag feltárás. 

Az ásatások Újlengyelben folytak, egy korábbi középkori lelőhelyen kutakodtak a Ferenczy Múzeum Centrum régészei, amikor a kincsekre bukkantak. A lelet mai értékét a kutatók egy luxusautóban fejezik ki, a középkorban ezért a pénzért hét lovat is vehetett a tulajdonos.  

 

 

Pénzérmék

 

2019-ben rántott ki itt egy pénzzel teli edényt a földből egy dolgozó mezőgazdasági gép. Akkor 150 darabból állt a kincs, és a szakemberek úgy vélték, érdemes fémkeresővel újra felkeresni a helyet. A most megtalált mérete azért is számottevő, mert a mohácsi csata utáni török dúlást követően ritkának számítanak az ekkora értékű kincsek.  

 

Az érméket már szortírozták, van köztük aquileiai denár, Mátyás korabeli denár és aranyforint, ritkaságnak számító vatikáni denár, a legrégebbi érem pedig Lucius Verus ezüst denariusa az időszámításunk szerinti 161-169 közti évekből. 

 

 

 

M. A. 

Forrás:mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu