Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.20. - Monday, Bernát, Felícia napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Háromnapos Szent Márton Konferenciát rendeznek

2016. September 27. 11:13
Háromnapos Szent Márton Konferenciát rendeznek

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa 2016. szeptember 29. és október 1. között háromnapos nemzetközi konferenciát szervez Szombathelyen. Az esemény egyik kiemelt témája azon közösségek tevékenysége, amelyek tetteikkel a segítő szent szellemi hagyatéka előtt tisztelegnek.

A 2016-os évet Szent Márton-emlékévnek nyílvánították Szent Márton születésének 1700 éves évfordulója alkalmából. Ő a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje, Európában mintegy tízezer templomot szenteltek tiszteletére. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal 2005-ben jött lére, 1800 kilométer hosszú, állomásai Márton szülőhelyétől halálának helyszínéig vezet, vagyis Szombathelytől  Candes-Saint-Martin-ig. A Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata 2012-ben alakult, céljuk, hogy egyesítsék a Szent Márton Kulturális Központok munkáját, amelyek az útvonal fejlesztésén munkálkodnak. 

 

Szent Márton Európai Kulturális Útvonal

Az útvonal állomásai: Szombathely – Ljubljana – Velence – Pavia – Lyon – Tours – Candes-Saint-Martin

 

A Szent Márton Kultúrális Központok Európai Hálózata közgyűlést tart Szombathelyen, ehhez kapcsolódik a háromnapos konferencia, ami a Közösségteremtő Szent Márton címet kapta. A konferencia megrendezésében szorosan együttműködik a Nemzeti Művelődési Intézet is. Az NMI  a Kulturális Közfoglalkoztatási Program keretében olyan felmérést folytat, amely felderíti azokat a civil szerveződéseket, amelyek viselik Szent Márton nevét, vagy tevékenységükben követik az ő példáját. A felmérés egyik kiemelt célja, hogy olyan gyakorlatokat ismerjenek meg, amelyek nemcsak országos, akár nemzetközi szinten is adaptálhatók.

 

Közösségfejlesztő Szent Márton Konferencia

 

A konferencia keretében a közösségfejlesztés hazai és nemzetközi szakértői mellett közéleti személyiségek is tartanak előadásokat, valamint a bevált gyakorlatokról prezentációkat tartanak. A magyar példák mellett a közönség megismerhet luxemburgi, utrechti, szlovák, szlovén és a Tours-i kezdeményezéseket. A konferencia természetesen egy lehetőséget is biztosít, ahol a kulturális útvonalak képviselői találkozhatnak, sőt előadás hallható majd az Erzsébet Útról és a Mária Útról is. Kísérőprogramként a résztvevők kipróbálhatják magukat egy Szent Márton kvízben, filmbemutatón és gyalogtúrán is résztvehetnek. A harmadik napon a Szent Márton Út egy rövid Vas megyei szakaszának bejárására kerül majd sor.

 

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu