Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.05.22. - szerda, Júlia, Rita napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Gyimesben és San Franciscoban egyaránt ismerik a magyar népzenét

2016. március 01. 19:23
Gyimesben és San Franciscoban egyaránt ismerik a magyar népzenét

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója a Kultúrházak éjjel-nappal eseményének partnereként felszólalt a programsorozat március 1-i záró sajtótájékoztatóján.

A Hagyományok Háza főigazgatója bevezetőként leszögezte, hogy jelen vannak, és otthon vannak a kultúrházakban, ily módon egyértelmű volt, hogy a programsorozat partnereként is megjelennek. Büszkén mondta el, hogy a táncház módszer az UNESCO jó gyakorlatok regiszterébe, listájára került, hozzátette: ezt a módszert szeretnék minél szélesebb körben továbbadni.

 
Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatójának beszéde


Kelemen László elmondta: a táncházakkal könnyen tudtak az idei tematikához csatlakozni, hiszen - akár a táncház - az idei rendezvények is az élő zenére épültek. A táncházmozgalom nagy erénye éppen az volt, hogy élőzenés alkalmakat teremtett meg. A táncházban ez az élő zene ráadásul interaktivitásra ösztönöz, vagyis táncba hívja az embert, és végső soron közösséget teremt - tette hozzá. Ezek a közösségek immár 40 éve szerte a Kárpát-medencében élnek és működnek, noha a táncház-mozgalmat sokszor temették már - mondta Kelemen László. Zárszavában a táncházat, a népi táncot nyelvünkhöz hasonlította, hiszen éppúgy mindenki érti, mint anyanyelvünket.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu