Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Fonó-díj: első alkalommal adták át az elismeréseket

2021. March 01. 11:25
Fonó-díj: első alkalommal adták át az elismeréseket

Innovatív módon a közösségi médiában, szavazás útján indították el a Fonó-díjakat, melyeket szakmai zsűri ítélt oda a győzteseknek 11 kategóriában. Ez volt az első alkalom, hogy a Fonó Budai Zeneház kitüntette a népzenét képviselő művészeket.  

Online tartották meg a díjátadót a járványhelyzetre való tekintettel. Az átadó fényét azonban nem csorbította az esemény újszerű tere, az első díjátadó ünnepélyes volt. Berecz István táncos és Kubinyi Júlia népdalénekes volt az esemény házigazdája, a díjakat pedig Horváth László adta át.  

 

Tizenegy kategóriában hirdettek győztest. Érdekesség, hogy először a közösségi média felületeken bíztatták a közönséget szavazásra. Összesen 25 kategóriában szavaztak a Fonó Budai Zeneházat kedvelők, majd az ebből kialakult lista alapján szakmai zsűri választotta ki a 11 legjobb performanszt 

 

A legjobb táncház díj győztesei

 

Berka együttes vihette haza a legjobb táncház kategória díját, a legjobb koncert kategóriában pedig a Dresch Mihály Quartet és Archie Shepp 2001-es koncertje kapta az elismerést.  

 

Az Eszterlánc zenekar Jegesen című 2014-es albuma lett a legjobb népzenei lemez, míg a legjobb világzenei lemez kategóriában a Buda Folk Band Magyar Világi Népzene albuma kapta a díjat.  

 

A Budapest Folk Fest volt a legjobb fesztivál, a legjobb jazz album kategória győztese a Dresch Quartet Mozdulatlan utazás című korongja lett. A legjobb énekesnek Navratil Andrea, a legjobb prímásnak pedig Vizeli Balázs bizonyult. A legjobb népzenész Ifj. Csoóri Sándor Sündi lett, a legjobb hangszeres művészként pedig Dresch Mihály kapta a legtöbb szavazatot. Díjazták a frissességet is: a Fonó felfedezettje kategória győztese az Ötödik évszak.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Fotó: Berka együttes/ Facebook

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu