Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.14. - Sunday, Tibor napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Folytatódik a Pajtaszínház mintaprogram

2016. November 04. 12:20
Folytatódik a Pajtaszínház mintaprogram

2015 őszén indult útjára a Pajtaszínház projekt, amelyet a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezett, majd a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával valósult meg. Eddig hat megye huszonnégy településén jött létre műkedvelő színtársulat, amelyek bemutatkoztak a Nemzeti Színházban is. A folytatásban az ország összes megyéjéből egy település amatőr színjátszó csoportja mutatkozik majd be 2017. január végén a Pajtaszínházi Szemle során, amelyet ismét a Nemzeti Színházban rendeznek meg.

A program célja, hogy felélessze a vidéki amatőr színjátszás hagyományait, ezáltal elindítson egy közösségfejlesztő folyamatot is. A Pajtaszínház folytatásában a csoportok egy-egy előadásrészletet, bemutatót állítanak majd színpadra jövő január végén, hasonlóan mint idén január 23-24-én, amikor két napon keresztül lehetett tanúja a közönség annak, ahogy a közös „színházcsinálás” révén, hogyan kovácsolódtak össze az egyes csapatok, miközben ízelítőt nyújtottak frissen szerzett tudásukból, készségeikből.

 

"Büszkén vallom, hogy a mi közművelődési szakmánk a leginnovatívabb szakma, de egyben a legnehezebb is"

 

Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet megbízott főigazgatója elmondta, fontos, hogy olyan partnereik legyenek, mint a Magyar Teátrumi Társaság, akik szakmai szempontok alapján tudják segíteni a közösségfejlesztő projekteket. A Nemzeti Művelődési Intézet a területi feladatellátása során találkozott az amatőr színjátszócsoportokban rejlő lehetőségekkel, majd szembesültek, hogy segíteni kell ezeket a csoportokat, hogy nagyobb teret kapjanak. Egyetértett Vidnyánszky Attilával abban, hogy mostantól az amatőr színjátszásnak is van ünnepe. Egyetértett Vidnyánszky Attilával abban, hogy mostantól az amatőr színjátszásnak is van ünnepe. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke arról beszélt, hogy a színházi élet olyan, mint egy piramis, aminek az alapját a széles amatőr színházi mozgalom képezi. Amíg ezek nem állnak stabilan, úgy az egész színházi élet se, így minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy elősegítsék ezeket a mozgalmakat.

 

 

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke 

 

Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár

 

Závogyán Magdolna, kultúráért felelős helyettes államtitkár az amatőr művészeti tevékenység és a közösségi alkotás a kulturális alapellátásban betöltött szerepéről beszélt. Elmondta annak a folyamatát, hogy a kormány milyen módokon tudta elérni, hogy a kultúra hozzájáruljon a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez, milyen felmérések készültek a hátrányosabb helyzetű régiókban, és ezek hogyan segítették elő az amatőr színjátszó csoportokat támogató projektet. Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke ismertette a társulat eddigi szerepét a programban, valamint, hogy a mentorok hogyan segítették az amatőr társulatokat.

 

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke a mentorok tevékenységéről

 

Kékcse község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, 1650 lakosával hatalmas közösségi élettel rendelkezi, még az amatőr színjátszásnak is komoly múltja a térségben, ám ez idővel ellaposodott. Szekeres Katalin, Kékcse Község polgármester örömmel fogadta a Pajtaszínház projektet, ami által újáéleszthető ez a fajta közösségi élet. "Minden települést csak bíztatni tudok a részvételre, hiszen a kultúra mindig egy kitörési pont

 

Szekeres Katalin köszönetet is mondott Rácz Zoltán színművésznek, aki mentorálta a községet

 

Márta István, a Művészetek Völgye, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke

 

Márta István, a Művészetek Völgye és a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke saját tapasztalatait osztotta meg az amatőr színházak jótékony hatásairól, illetve elmondta, hogy a projekt fontossága miatt elengedhetetlennek tartotta, hogy meghívjon színjátszóköröket a Művészetek Völgyébe. A programban részt vett 24 színjátszó körből végül öt csoport mutatkozott be a Művészetek Völgye fesztiválon. Szarvas József színész a Riszákon általa működtetett színházról és galériáról mesélt, aminek közösségteremtő erejét még ő maga se látta előre. 

 

Szarvas József színész

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu