Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.07.23. - kedd, Lenke napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Fergeteges sikerrel indult Mága Zoltán amerikai turnéja

2015. október 27. 09:35
Fergeteges sikerrel indult Mága Zoltán amerikai turnéja

Arizona után Kaliforniában is állva tapsolt a közönség, fergeteges siker fogadta Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar műsorát. A Hegedűvel a világ körül című, magyar nemzeti zenei kincsünket népszerűsítő amerikai koncertsorozatot nagy várakozás előzte meg, hiszen a művész önálló show-műsorát az USA legnagyobb közszolgálati televíziója, a PBS képernyőjén több mint 110 millió néző látta. Mága Zoltán egy éves előkészület után létrejött show-jának sztárvendége a világhírű görög származású tenor, Mario Frangoulis volt, akit a világ egyik legjobb klasszikus crossover előadójaként tartanak számon. A közönség Európa egyik legnagyobb újévi gálaestjéből is ízelítőt kapott, Mága Zoltán és zenekara ugyanis gőzerővel készül a VIII. Budapesti Újévi Koncertre is.

Mága Zoltán Hegedűvel a világ körül
Mága Zoltán a zenei kultúrát népszerűsíti az Egyesült Államokban is

Nagy sikerű koncertekkel indult Mága Zoltán Hegedűvel a világ körül című száz állomásos, a magyar zenei kultúrát népszerűsítő Egyesült Államokbeli koncertsorozata. Az USA legnagyobb közszolgálati televízió csatornáján, a PBS-en többször is sugárzott Zoltán Mága: From Budapest with Love című önálló show-műsor pozitív visszhangjára, valamint a New York-i Carnegie Hallban adott tavalyi koncert sikerére való tekintettel a hegedűvirtuóz újra Amerikában játssza a neves magyar zeneszerzők híres műveit. A PBS és a Glatzcontcerts által szervezett turnét egy éves előkészület előzte meg. Az október 14-ei arizonai turnényitó koncertet (Mesa Arts Center) követően a művészt 16-án, Kaliforniában (Segerstrom Center for the Arts Costa Mesa) fogadta vastaps és teltháza Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral és a Budapesti Táncművészeti Együttes művészeivel. Az est díszvendége Kálmán László Los Angeles-i magyar főkonzul volt.

Mága Zoltán: Budapesti Újévi Koncert
A VIII. Budapesti Újévi Koncertre készül Mága Zoltán

Mága Zoltán az egyetemes magyar zenei kultúra interpretálása mellett ízelítőt adott a már tengerentúlon is híressé vált Budapesti Újévi Koncert hangulatából. Sztárvendégeként fellépett a világhírű görög tenor, Mario Frangoulis, aki 2011-ben elnyerte a világ legjobb klasszikus crossover előadója címet és énekelt már a világ legrangosabb pódiumain a legnagyobbakkal, Plácido DomingotólCeline Dionig. A kaliforniai koncert másik meglepetés vendége az Ellen Show felfedezettje a kilenc esztendős zongorista csodagyerek, Elias Phoenix volt. A gálaműsorban Bach, Mozart, Sarasate gyöngyszemei mellett a legismertebb magyar dallamok és csodálatos virtuóz darabok is elhangzottak, melyek osztatlan sikert arattak a zeneszerető közönség körében. „A magyar nemzet több világhírű zeneszerzőt is adott a világnak: Liszt Ferencet, Bartók Bélát és Kodály Zoltánt, vagy az operett csodálatos világából Lehár Ferencet és Kálmán Imrét. Remekműveiket szereti az amerikai közönség, ahogyan a zenei kincsünk részeként kiváló szerzeményeket örökül hagyó Reményi Ede, Weiner Leó vagy Hubay Jenő műveit is, melyeket szívből játszom a világ minden pontján. Különösen akkor, amikor rengeteg magyar honfitársunkat is köszönthetjük a nézőtéren. Amerikában értően és hálásan fogadják a virtuóz darabokat, így az autentikus Gipsy show-t is” – fogalmazott Mága Zoltán.

2016-ban is lesz Budapesti Újévi Koncert
VIII. Budapesti Újévi koncert: 2016. január 1-jén 19 órától

A turné október 17-én a kaliforniai San Diegóban (Balboa Theatre) folytatódott. Nemzeti ünnepünkön, október 23-án, az 1956-os forradalom 59. évfordulóján a hegedűművész Chicagóban a Copernicus Centerben várta a publikumot. Mága Zoltán a gála repertoár összeállításánál nagy hangsúlyt fektetett a megemlékezésre; magyar zeneszerzők műveivel tisztelegtek 56-os hőseink emléke előtt.

Október 27-én a hegedűművész lesz a sztárvendége a Magyarország Washingtoni Nagykövetségén megrendezésre kerülő ünnepségnek. Október 28-án pedig New Yorkban a világ egyik legrangosabb színpadán, a Lincoln Centerben (Alice Tully Hall) csendülnek fel interpretálásában az egyetemes zenei kultúra részét képező magyar zeneművek, az ünnepi blokk itt sem marad majd el. Magyar nemzeti ünnepünk alkalmából a koncert két díszvendége, Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet asszony és Kumin Ferenc Magyarország New York-i Főkonzulja mond beszédet az amerikai és az elszármazott magyar közönségnek. Az Egyesült Államok után a turné Kanadába érkezik, a torontói zeneakadémián a nagy érdeklődésre való tekintettel dupla koncert lesz.

Mága Zoltán: Budapesti Újévi Koncert
2016-ban is teltházra számítanak a Budapesti Újévi Koncerten

Mága Zoltán a november elején véget érő tengerentúli koncertsorozatát követően sem pihen, hiszen karácsonykor Oroszországban, a világ egyik legrangosabb koncerttermében a Moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban ad koncertet. Legnagyobb lelkesedéssel mégis a VIII. Budapesti Újévi Koncertre készül, mert rendkívül büszke arra, hogy a hagyományteremtő gálaesttel erősíthette Magyarország művészi hírnevét. 2016. január 1-jén 19 órától, a Papp László Budapest Sportarénában a világ legrangosabb színpadairól érkező sztárvendégek és hazánk legkiválóbb művészei várják a publikumot Európa egyik legnagyobb és legnívósabb gálaestjén. Kizárólag ezen a grandiózus eseményen csendülnek majd fel a Hegedűvel a világ körül című turné legsikeresebb darabjai, amelyeket a következő négy évben a világ minden táján - Ausztráliában, Kínában, Indiában, Oroszországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Új Zélandon, Izraelben és számos európai fővárosban - játszik majd a hegedűvirtuóz.

Mága Zoltán idén először Bécsben is rendezett újévi koncertet hagyományteremtő céllal, a sikerre való tekintettel pedig 2016-ban újra várja az osztrák főváros zenekedvelőit a II. Magyar Újévi Koncertre, melynek repertoárjából az Aréna vendégei is ízelítőt kapnak a VIII. Budapesti Újévi Koncerten.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu