Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.14. - vasárnap, Marcell napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Egymilliárd kínai tévénéző láthatja a X. Budapesti Újévi Koncertet

2017. április 27. 12:10
Egymilliárd kínai tévénéző láthatja a X. Budapesti Újévi Koncertet

Egymilliárd kínai tévénéző előtt debütálhat Mága Zoltán X. jubileumi Budapesti Újévi Koncertje, 2018 januárjában. A hegedűművész sikerrel zárta kínai hangversenykörútját, a Pekingi Központi Zeneakadémián, a Népi Kultúrpalotában és a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben adott teltházas koncerteket adott a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekarral a magyar zenei kultúrát hirdető Hegedűvel a világ körül zenei missziója keretében, továbbá tárgyalásokat folytatott jövő évi újévi koncertje televíziós bemutatójáról. Mága Zoltán igazi világpremierre készül, hiszen Kína mellett a vezető amerikai közszolgálati televízió, a 110 millió nézőt vonzó PBS jövőre minden államban műsorára tűzi Európa legnagyobb újévköszöntő gálaestjét. Mága Zoltán nemcsak koncertezett, klipet is forgatott Pekingben a Tiltott Városban és a Kínai Nagy Falnál.

Kínában is láthatják az Újévi Koncertet
Egymilliárd kínai tévénéző előtt debütálhat Mága Zoltán X. jubileumi Budapesti Újévi Koncertje

 

Mága Zoltán hatalmas sikerrel, telt ház előtt adott koncertet pekingi turnéja során a Népi Kultúrpalota Színháztermében és a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. Az eseményen Szilas Cecília, Magyarország pekingi nagykövete is jelen volt. A hegedűművész a koncertkörút zárásaként a magyar népzenét és cigányzenét ismertette meg a Pekingi Központi Zeneakadémia hallgatóival, majd kollégáival mesterkurzust tartott a növendékeknek és koncertet is adott a rangos intézményben tegnap. A nagy érdeklődésre való tekintettel a művészt felkérték arra is, hogy szeptemberben újra tartson mesterkurzust és adjon koncertet a Pekingi Zenekakadémia Nagytermében. Mága Zoltánt és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekart szeptember közepén visszavárják Kínába, hogy a közép-kelet-európai kulturális évad programja keretében fellépjen.

 

Mága Zoltán a Kínai Nagyfalnál
Mága Zoltán a Kínai Nagyfalnál

 

Mága Zoltánnak nem először volt Ázsiában turnésorozata, jelenlegi hangversenykörútját mégis kiemelten fontosnak tartja a magyar zenei kultúra népszerűsítése miatt. A hegedűművész egyedi műsorral készült a pekingi koncertekre: világhírű és a legnagyobb magyar zeneszerzők művei egyedi hangszerelésben, cigány zenével ötvözve csendültek fel a Budapesti Primarius Kamara-szimfonikus Zenekar kíséretében. „Mindig lenyűgözött a több ezer éves titokzatos ázsiai kultúra, amely más nemzetek szellemi értékeire is nyitott és befogadó volt” – mondta Mága Zoltán. A hegedűművész a különleges magyar zenei produkciók iránti igényként értékelte, hogy tárgyalni kívántak vele a 2018. január 1-jén megrendezésre kerülő X. jubileumi Budapesti Újévi Koncert kínai televíziós premierjéről.

A jubileumi újévköszöntő koncert sztárvendége a világ legismertebb zenei szaktekintélye - Céline Dion, Andrea Bocelli, Beyoncé, Madonna, és Mariah Carey producere - a tizenkilencszeres Grammy-díjas David Foster lesz. A teljes gálaműsort az Egyesült Államok elsőszámú közszolgálati televízió-társasága, a PBS rögzíti, így a tengerentúlon is 110 millió ember láthatja majd Európa legnagyobb újévi gálaestjét. A hegedűművész a Budapesti Újévi Koncertet nemcsak a televízió-közvetítés révén, hanem személyesen is elviszi a kínai és az amerikai publikumnak. A tervek szerint a budapesti és a bécsi újévi gálaműsor után Amerika több városában, majd a világ leghíresebb operaházában, a milánói Scala-ban, valamint Pekingben is láthatja majd a közönség a világszínvonalú gálaműsort.

 

Mága Zoltán - Koncert
Mága Zoltán - Hegedűvel a világ körül

A most zajló pekingi koncertsorozat nem más, mint a Hegedűvel a világ körül címmel 2014 tavaszán útjára indított száz állomásos világkörüli turné egyik fontos helyszíne. A hangversenykörút célja - Erdélyen át Dél-Koreán és Kínán keresztül Amerikán át egyaránt - a magyar zenei kultúra népszerűsítése. A turné keretében Mága Zoltán többek között a zene templomának is nevezett New York-i Carnegie Hallban, Los Angelesben, a Walt Disney Concert Hall-ban, a hollywoodi Oscar-gálák hagyományos helyszínén, a Dolby Theatre-ben, a New York-i Lincoln Centerben,  Washingtonban, Torontóban, Szöulban, és több európai nagyvárosban aratott hatalmas sikert.

Mága Zoltán klipet is forgatott Pekingben, ahol az ősi kultúra a legmodernebb látnivalókkal találkozik. A hegedűművésszel készültek felvételek a Kínai Nagy Falnál, Peking legnagyobb közterén, a Tiltott Városban és a központi sétálóutcában is.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu