Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.20. - Monday, Bernát, Felícia napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Durkó Mátyás Emlékkonferencia: „A népműveléstől a közösségi művelődésig”

2016. June 24. 08:29
Durkó Mátyás Emlékkonferencia: „A népműveléstől a közösségi művelődésig”

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében tartották június 16-17-én a Durkó Mátyás Emlékkonferenciát, amelynek programja tudományos és szakmai tartalmakban gazdag volt, amellyel méltó módon ünnepelték a szakma, a felsőoktatás és a tudomány képviselői a művelődés és a felnőttkori tanulás szervezésével foglalkozó felsőfokú képzések 60. évét. 

A konferenciát Durkó Mátyás és Rubovszky Kálmán sírjának koszorúzása nyitotta meg. Köszöntő beszédet mondott Polyák Albert, az NMI megbízott igazgatója, Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja és özvegy Durkó Mátyásné videóüzenetben. Kiemelték a közművelődési gyakorlat, a tudomány, és a felsőoktatás folytonos együttműködésének fontosságát, és a pont 45 évvel ezelőtt induló első önálló közművelődési tanszéket a bölcsészkaron. Dr. Sári Mihály ny. egyetemi tanár tartotta a nyitó plenáris előadást, majd átadták neki a Durkó Mátyás Emlékérmet.

 

Dr. Sári Mihály

Dr. Sári Mihály kapta  Durkó Mátyás Emlékérmet

 

Bemutatták a Debreceni Iskola Nevelés- és Művelődéstudományi Gyűjtemény új kutatószobáját, amelynek segítségével hamarosan virtuálisan is elérhetővé válikDurkó Mátyás, Soós Pál, Rubovszky Kálmán kéziratai és kutatási anyagai. A délutáni plenáris ülés „A kultúra jelene és jövője” című kerekasztal-beszélgetés keretében megvitatták a kulturális élet néhány fő jellemzőjét és fejlesztendő területét. A beszélgetést követően megnyitották  a debreceni szakemberképzés 60 éves történetéről készült kiállítást .

 

Závogyán Magdolna

 

Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkára

 

A pénteki napot Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztérium kultúráért felelős helyettes államtitkár beszéde nyitotta, ak a legújabb szakmai változásokról beszélt. Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese beszédében nagyra értékelte az Andragógia Tanszék és jogelődjei tudományos és szakmai munkáját, valamint az alapító, Durkó Mátyás emlékének őrzését. A nap folyamán előadások voltak, végül bemutattak két kötetet, amelyek a szegedi és az egri szakemberképzés emlékére készültek.

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu