Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Domokos László: a Pesti Vigadó története egy új fejezettel gazdagodott

2017. May 15. 10:54
Domokos László: a Pesti Vigadó története egy új fejezettel gazdagodott

 

Május 13. és június 4. között tekinthető meg Kepenyes Pál - Káosz című kiállítása a Vigadóban. A megnyitón köszöntő beszédet mondott Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, majd Kő Pál, az MMA rendes tagja nyitotta meg a kiállítást.

Kepenyes Pál szobrászművész fél évszázada él Mexikóban, ott vált belőle világszerte elismert művész, akit gyakran emlegetnek a szobrászat Picassojaként. Alkotásairól Domokos László úgy fogalmazott, "művészetében az időnek és a térnek kiemelt jelentősége van", "alkotásaiban megtalálható mérhetetlen élet szeretete, tudás vágya és kiváncsigása". Hangsúlyozta, hogy sem a háború, sem a börtön, sem az emigráció nem szabott határt Kepenyesnek, utalva ezzel a börtönbüntetésére koholt vádak alapján, az 1956-os forradalomban való részvételére, majd a megtorlások elől külföldre menkülésére. 

 

"A Pesti Vigadó története ma egy új fejezettel gazdagodik"

 

"Életműve nemzeti kultúránk büszkesége, embersége, kitartása példaként szolgál minden generáció számára tengeren innen és túl." Az Állami Számvevőszék elnöke emlékeztetett rá, hogy hosszú ideje nem mutatták be az alkotó műveit hazánkban, ezért "rendkívüli és felemelő pillanatnak" nevezte a kiállítást. Szólt arról is, hogy az NMI Művelődési Intézet gondozásában hamarosan megjelenik egy reprezentatív művészeti album, az alkotó életművét bemutató könyv 'KÁOSZ' címmel. 

 

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu