Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.06.17. - hétfő, Laura napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Balog Zoltán és Ilan Mor is megtisztelte jelenlétével Mága Zoltán premierjét

2015. május 09. 10:45
Balog Zoltán és Ilan Mor is megtisztelte jelenlétével Mága Zoltán premierjét

Közel húsz ország nagykövete is részt vett a Filmzenék Csillagai teltházas bemutatóján.Több mint 300 éves Stradivarin is játszott Mága Zoltán nagy sikerű Filmzenék Csillagai című szuperprodukciójának premierjén május 5-én este, a Budapesti Operettszínházban. A bemutatót több kormánytag és közel húsz ország – köztük Izrael, Spanyolország, Dél-Korea és Indonézia - nagykövete is megtekintette. Balog Zoltán miniszter szerint Mága Zoltán zenéje olyan üzenetet képvisel, amire nagy szükség van most Magyarországon. A hegedűvirtuóz az örökzöld filmslágereket feldolgozó magyarországi koncertsorozatát Kossuth- és Liszt-díjas művészek közreműködésével, káprázatos előadással indította útjára.

Mága Zoltán és Barátai Filmzenék Csillagai című nagyszabású gálaest bemutatóját Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az Országgyűlés alelnökei, kormánybiztosok, államtitkárok, frakcióvezetők, parlamenti képviselők és közel húsz ország – köztük Izrael, Spanyolország, Dél-Korea és Indonézia - nagykövete is megtekintette. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere szerint Mága Zoltán zenéje olyan üzenetet képvisel, amire nagy szükség van most Magyarországon. "Nem egyszerűen hegedül, nem egyszerűen zenél, hanem valóban próbál egy olyan üzenetet elvinni, amire nagy szükség van Magyarországon. Ez pedig a megértésnek, a bizalomnak, a szeretetnek az üzenete. Szerettem volna kifejezni, hogy ezt én is támogatom, azzal, hogy eljöttem" – fogalmazott a miniszter. Ilan Mor, Izrael nagykövete szintén elismerően nyilatkozott, azt mondta: örül, hogy számára eddig ismeretlen magyar filmek zenéit is hallhatta. „Nagyon tetszett az előadás, jó volt egy igazi baráttal, Mága Zoltánnal együtt tölteni az estét. Ismert filmek dalait hallhattam és olyan magyar filmekét is, amikről eddig nem hallottam.”

 

Nagyszabású gálaest volt

 

Ennio Morricone, John Williams, Nino Rota, Andrew Lloyd Webber legszebb alkotásai mellett Seress Rezső, Dés László, Dankó Pista szerzeményei is felcsendültek az esten. „Egész pályafutásom során az volt a célom, hogy a zene összekötő erejével hidakat építsek az emberek között. Több nemzet és több generáció szívét, lelkét megszólító filmzenék összehoznak bennünket, ezért is vagyok nagyon büszke arra, hogy közel húsz ország nagykövete is örömmel elfogadta a meghívásomat és az általuk ismert világsikerek mellett a magyar filmművészet jelentős dalaival is megismerkedhettek.” – mondta Mága Zoltán.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az Országgyűlés alelnökei, kormánybiztosok, államtitkárok,

frakcióvezetők, parlamenti képviselők és közel húsz ország nagykövetei voltak jelent

 

A koncerten a Keresztapától A Profiig, a Schindler listájának főcímdalán át, a Love Storytól a Szomorú vasárnapon át az Evita és a Titanic legnagyobb slágeréig, több mint húsz melódiát hallhatott a közönség. A Kossuth-díjas Kerényi Miklós Gábor rendezővel Mága Zoltán időtlen repertoárt állított össze. "Ismert, kívánatos és különösen varázsos dalokat válogattunk, azáltal pedig, hogy hegedűn szólaltak meg, csodálatos zenei élményben lehetett része a közönségnek, a filmzenék beleültek a fülükbe, a lelkükbe” – mondta az előadás után KERO® Tanár úr.

 

A legnagyobb filmzenék hangzottak el

 

Mága Zoltán játéka, a nemzetközi hírű mezzoszoprán, Meláth Andrea Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Kiss B. Atilla Kossuth-díjas tenor, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas zongoraművész, Szulák Andrea EMeRTon-díjas jazzdíva, Szekeres Adrien EMeRTon-díjas pop énekesnő,  Nyári Károly Lyra-díjas jazz-zongorista, énekes dalszerző, a Junior Prima díjas Kerényi Miklós Máté és Mága Jennifer fiatal énekesnő produkciója elvarázsolta a teátrum publikumát. A házigazda - aki mindig kiállt a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen-, a Schindler listája című film betétdalával emlékezett a pesti gettó felszabadításának 70. évfordulójára és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel hajtott fejet az áldozatok előtt a délutáni és az esti teltházas koncerten is.

 

Mága Zoltán hamarosan turnéra indul

 

A Prima primissima-díjas művész a Hegedűvel a világ körül címmel tavaly indított külföldi fellépései mellett országos turnéra is indul, a mozislágerek hamarosan több magyar városban felcsendülnek majd, hiszen jövőre lesz tíz esztendeje annak, hogy a hegedűművész nagysikerű Filmzenék Csillagai című lemeze megjelent. Az album azóta többszörös platinalemez lett, melynek ünnepélyes átadására a koncerten került sor: a hegedűvirtuóz Kerényi Miklós Gábortól vehette át a platinalemezt.

 

Nagysikerű előadás volt

 

A művész számára hatalmas elismerés volt az esten, hogy egy 1701-es Stradivari hegedű mecénás tulajdonosai Mága Zoltán New York-i Carnegie Hallban adott nagy sikerű koncertjét követően úgy döntöttek, hogy ő szólaltathatja meg méltóképp féltve őrzött kincsüket. Kevés hegedűművész mondhatja el magáról, hogy Stradivarin játszik, ami jelzi azt, hogy kétségkívül ők a legjobbak. A kétmilliárd forint értékű hangszercsodán Mága Zoltán a Bach szólószonáta után az Elindultam szép hazámból című magyar népdalt játszotta. „Ezen a csodálatos hangszeren a világ legnagyobb hegedűművészei már játszottak Mozartot, Bachot, de egy gyönyörű népdalt vagy csárdást virtuózan, még nem. Azt a népdalt választottam, amit XVI. Benedek pápának is elhegedültem, és nagyon bízom benne, hogy még ebben az évben Őszentségének, Ferenc pápának is eljátszhatom majd” – mondta Mága Zoltán.

 

Mága Zoltán kétségkívül a legjobbak közé tartozik

 

Legközelebb a hegedűművész karácsonyi koncertjén, a Moszkvai Csajkovszkij Állami Konzervatóriumban, valamint 2016. január 1-jén a VIII. Budapesti Újévi Koncerten csendülhet majd fel újra a több mint 300 éves legendás hangszer.

 

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu