Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Augusztusban fogják megrendezni az Orgonák éjszakáját

2021. July 26. 08:05
Augusztusban fogják megrendezni az Orgonák éjszakáját

A Filharmónia Magyarország immáron hagyományosan rendezi meg idén az OrgonaPont sorozatot több mint 60 városban közel 100 koncerttel, valamint 2021.augusztus 7-én az Orgonák éjszakáját.

Az Orgonák éjszakája programot 2019-ben indították el. Idén augusztus 7-én megtöltik a templomokat, tereket, különleges helyeket az orgona különleges hangzásával.

 

Orgona, a hangszerek királynője

 

A programok között szerepel orgonakoncert, orgona liturgia, előadások, kiállítások és hangszerbemutatók.

 

Az érdeklődők Balatonbogláron a gömbkilátóban és Pécsen a Kodály Központ tetején orgonaszót hallgathatnak meg, Szegeden pedig orgona fagyikelyhet fogyaszthatnak el, míg Kecskeméten és Miskolcon orgonakoncerteken vehetnek részt.

 

Az idei fesztivál orgonaművét Balázs Ádám írta, akinek nevéhez fűződik az Oscar díjas Mindenki, vagy az Arany Medve díjas Testről és Lélekről című film zenéje.

 

Az érdeklődők Bán István orgonaművész és Béres Tímea szoprán koncertjét a Budavári Evangélikus Templomban hallgathatják meg, mely után egy orgonasimogató előadás is elhangzik.

 

A Belvárosi Ferences Templomban fellép Deák László és Kecskés Mónika orgonaművész, továbbá a Budapesti Jazz Clubban Regály György orgonázik, melyhez közreműködik Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zongoraművész és Balázs Elemér dobos.

 

Augusztus 7-én a Szent István Bazilikában hangversenyt ad a Sixtus-kápolna kórusa. A pápa kórusáról már a 6. század végéről is találhatóak feljegyzések.

 

A kórus karnagya Marcod Pavan, míg az orgona hangszert Josep Solé Coll szólaltatja meg.

 

Forrás: MTI, Orgonapont

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu