Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

Advent a virtuális térben - nem maradunk ünnep nélkül

2020. November 30. 10:44
Advent a virtuális térben - nem maradunk ünnep nélkül

Nagyszerűen kihasználható a jelenlegi járványhelyzet arra, hogy az online teret kulturális értelemben is maximálisan kihasználjuk. Szokatlan év 2020, de lehetőséget ad arra, hogy bárki számára elérhetővé váljanak karácsonyi vásárok, kiállítások, fesztiválok, vagy épp virtuális adventi műsorok. Összeszedtünk ezek közül párat.

A Művészetek Palotája például adventi kalendáriumot indít A művészet mindenkié címmel. Az adventi kalendáriumokhoz hasonlóan december elsejétől minden nap kinyílik majd egy virtuális ablak a Müpa honlapján. Exkluzív felvételek, irodalmi különlegességek tűnnek fel egy-egy nyitás során.

 

Az Opera is online adventi naptárral rukkol elő, ők advent első vasárnapjától indították e rendhagyó ünnepváró eseményt. Minden nap egy teljesen új, eddig soha nem látott felvétellel kedveskednek a weboldalukra tévedőknek, amely a várakozással, adventtel kapcsolatos performansz lesz.

 

A hangolódás jegyében ad virtuálisan elérhető koncertet Boros Misi zongorista, amely a Filharmónia Magyarország facebook platformján lesz elérhető. A hangversenyt a pécsi csigaházban, a Kodály Központban, zárt ajtók mögött veszik fel a nagyérdeműnek. Egyébként a Filharmónia összes hangversenye az online térben lesz elérhető, a filharmonia.hu-n szerepel a teljes decemberi műsorlista.

 

Idén otthonról csodálhatjuk a vásári portékát

 

Számos kulturális eseményre is virtuálisan került sor idén. Az elmúlt időszakban nem kellett ezeket elhalasztani, csak átszervezés kérdése volt például az Anilogue animációs fesztivál illetve annak díjazása, de például a Vígszínház is online előadásokat tart a közönségnek.

 

Az adventi vásárok eddig megszokott formái elmaradnak, de sokan alkalmazkodtak a helyzethez, és az online térben tartják meg, ami elsőre furcsának tűnhet, de országosan több városban is szerveződtek online vásárok.

 

Az AdventBazilika internetes eseményen adventi gyertyagyújtástól kezdve művészeti előadásokon át kézművesek bemutatásáig mindent felölel. Utóbbival a kézművesek portáljáról is könnyebben válogathatunk akár egy-egy kis meglepetést, ajándékot karácsonyra. Az AdventBazilika mindemellett versenyt is hirdet - a legszebben díszített ünnepi ablakok kategóriájában lehet fotókat beküldeni.

 

Jótékonysági adventi akciót szervez a Fiatal Családok Klubja. A jótékonysági akció kedvezményezettje a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány. Az adjukossze.hu oldalán lehet karácsonyi díszek vásárlásával adományozni a rászoruló gyerekek részére, hogy mindenkinek ünnep legyen az idei karácsony is.

 

 

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu