Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.10.18. - szerda, Lukács napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A színjátszás a magyar reformkor óta közösségépítő, nemzetépítő erővel bírt

A színjátszás a magyar reformkor óta közösségépítő, nemzetépítő erővel bírt

A magyar kultúra napja alkalmából január 23-24-én a Pajtaszínház programban részt vevő 24 amatőr színjátszó csoport díszbemutatói voltak láthatók a Nemzeti Színház stúdiószínpadain. A program kezdeményezője a Magyar Nemzeti Intézet.

A Pajtaszínház program több hónapos előkészítést követően 2015 őszén indult hat megye 24 településén a Nemzeti Művelődési Intézet kezdeményezésére és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai mentorálásával. Célja a vidéki amatőr színjátszás hagyományainak felélesztése. A Nemzeti Művelődési Intézet hat megye (Baranya, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna) huszonnégy településén – jellemzően falvakban, kistelepüléseken – hívott életre vagy támogatott helyi műkedvelő színtársulatokat. Az intézet vezetője, Polyák Albert az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: a Nemzeti Művelődési Intézet feladata, hogy az ország közművelődési állapotán javítson. Nem tudunk minden településen jelen lenni, ezért indítunk mintaprojekteket a települések egy részén, melyek példaként állíthatók szomszédtelepülések, más járások elé - mondta el tevékenységükről a megbízott főigazgató, aki emlékeztetett: a színjátszás a magyar reformkor óta közösségépítő, nemzetépítő erővel bírt. 
Polyák Albertnek az esemény sajtótájékoztatóján elmondott beszéde


A főigazgató elmondta: nagy öröm volt számára, hogy ehhez az első szóra partnereket találtak a Nemzeti Színház, a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Művészeti Akadémia személyében. Nem csak helyi közösséget teremtünk, de értő közösséget is, remélem, hogy jövőre ugyanitt találkozhatunk  - zárta szavait Polyák Albert.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu