Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.07.23. - kedd, Lenke napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A nemzetiségeknek örülni kell, nem félni tőlük

2015. december 16. 12:25
A nemzetiségeknek örülni kell, nem félni tőlük

Ahogy az ember egyre idősebb lesz, és egyre jobban átlátja a világot, rájön, hogy ma már csak példával lehet előbbre lépni - mondta Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a 11. Nemzetiségi Gála és Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjátadón a Budai Vigadó Színházteremében.

Túl vagyunk már a sok be nem váltott ígéreten, és elmondhtajuk: ott van élet, ahol példát tudnak teremteni - és ahogy itt végignézünk, ezen a Gálán van élet. Érthetetlen, hogy van egy csomó ország, melyek ettől félnek - tette hozzá Fekete György a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett 11. Nemzetiségi Gálán. Mi félnivaló van ettől - tette fel a költői kérdést az akadémiai elnök -, hiszen én most azt érzem, hogy jobb és erősebb vagyok ezek után a találkozások után, ahol a németektől a szlávokon át a cigányokig találkozhattam a 12 magyar nemzetiséggel. Ráadásul az én családom majdnem mindegyikben részes szerb dédapám, felvidéki nagyapám, erdélyi apám révén - tette hozzá. Mitől félnék, jó hogy a testvéreink, hogy a miaink, hogy együtt vagyunk velük - szögezte le Fekete György -,  és vigyázni kell rájuk, hogy megőrizhessék integritásukat.

 
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is az MCOnet kamrrája elé állt


A  Magyar Művészeti Akadémia elnöke elmondta: fontos a mai példa, hiszen a jelenlévők addig lesznek szlovákok és románok és bolgárok és szerbek és németek, ameddig itt Magyarországon is őrizni tudják a saját kultúrájukat. Megjegyezte: akkor volna igazi a világ, ha a miénket pedig másutt, a kölcsönösség jegyében őriznék. Ez a mai este arra jó példa, hogy így is lehet, büszkék vagyunk a magyar nemzetiségeinkre - zárta szavait Fekete György.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu