Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A Nemzeti Művelődési Intézet 'Hálózatépítés - Közösségi kezdeményezések' címmel stratégiai konferenciát rendezett

2014. June 11. 12:59
A Nemzeti Művelődési Intézet 'Hálózatépítés - Közösségi kezdeményezések' címmel stratégiai konferenciát rendezett

Több mint háromszáz érdeklődő részvételével rendezte meg a Nemzeti Művelődési Intézet Hálózatépítés - Közösségi kezdeményezések címmel a IV. stratégiai konferenciáját június 11-én a Budai Vigadóban.

Halász János beszéde

 

A Nemzeti Művelődési Intézet negyedik stratégiai konferenciája komoly tanulságokkal szolgálhat azok számára, akik szeretnék megismerni és megérteni az átalakuló közösségi művelődés aktuális folyamatait, jelenségeit. A tervezési ciklushoz igazodó – Hálózatépítés – Közösségi összetartozás című – szakmai fórum a közösségi művelődés területén zajló folyamatok és jó gyakorlatok, a szakmát alakító-formáló kezdeményezések mellett feltárta a lehetséges irányokat, járható utakat és fontos tanulságokat is összegzett.

 

Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője

 

Halász János ezen az eseményen jelent meg utoljára kulturális államtitkárként. Köszöntőjében többek között elmondta: politikusként mindig is fontosnak tartotta, hogy a közművelődési terület mutassa meg az erejét és töltse be társadalmi küldetését. Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának főosztályvezetője szerint a közösségi művelődés jóval több, mint a művelődési házak világa, vagy mint programok sokasága. Beszédében az előttünk álló időszak fejlesztési forrásairól is beszélt a jelen lévőknek. Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója beszélt auz intézet átalakulásáról, újjászervezéséről. Elmondta: határozott szándékuk, hogy a közösségi művelődés szakterületének minden ágában kezdeményező szerepet vállaljanak.

 

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatójának beszéde
A rendezvény több előadásában is szó volt az elmúlt év sikertörténetének számító Kulturális Közfoglalkoztatási Program eredményeiről, tapasztalatairól, lehetséges folytatásáról. A mintaprojekt több mint 4000 főnek nyújtott átmeneti foglalkoztatást, valamint referencia értékű munkatapasztalatot a kultúra és a közösségszervezés területén. A mintaértékű projekt legfőbb hozadéka, s egyben egyedi értéktöbblete a kialakult szakmai-szociális kapcsolati háló, melynek köszönhetően az április havi kimutatás szerint a program keretében foglalkoztatottak közel egynegyede sikeresen el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

 

 

Vidnyánszky Attila  Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező,  a
 Nemzeti Színház igazgatójának beszédeZávogyán Magdolna, Halász János, Nemzeti Művelődési Intézet, együttműködésA tanácskozáson részt vevők bepillantást nyerhettek a Nemzeti Művelődési Intézet decentralizáló törekvéseiként létrejött, a kapcsolódó területek jobb feladatellátását szolgáló Országos Szakmai Központok: az Önkéntes-, a Minőségfejlesztési-, a Felnőttképzési- valamint a Közösségi Kezdeményezések Országos Szakmai Központja szakmatámogató tevékenységébe is.

Az eseményen debütált a közösségi művelődés hiánypótló online tudományos folyóirata, a Kulturális Szemle, mely kifejezetten a megújuló szakemberképzés igényeihez igazodik, s az elkövetkezőkben lehetőséget teremt a tudományos igényű munkák publikálására.

A konferencián a hálózati együttműködés jegyében a határon túli magyarság tárgyi és szellemi értékeit féltve őrző Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal intézményeivel, valamint a Kárpát-medencei magyar identitástudatot a színművészet sajátos eszközeivel támogató Magyar Teátrumi Társasággal is stratégiai megállapodást kötött a Nemzeti Művelődési Intézet.

 

 

 

 

 

Polyák Albert szakmai igazgató záróbeszéde (NMI)

 

 

 

 

MCOnet

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu