Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A Nemzeti Művelődési Intézet a közművelődési statisztikai adatokról

2014. September 30. 21:19
A Nemzeti Művelődési Intézet a közművelődési statisztikai adatokról

A Nemzeti Művelődési Intézet, mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos működési körű közművelődési háttérintézménye alapfeladataként  vesz részt a közművelődést érintő ágazati statisztikai adatszolgáltatás adatainak összegyűjtésében, rögzítésében, valamint értékelésében.

A statisztika feladata és célja, hogy valósághű és tárgyilagos képet adjon a társadalom állapotáról és változásairól az államhatalmi szervek, a társadalom szervezeteinek, tagjainak, a hivatás gyakorlóinak.

Országosan a Nemzeti Művelődési Intézet 19 megyei irodája koordinálta az adatgyűjtést és végezte az adatok első ellenőrzését; Budapesten a Budapesti Művelődési Központ látta el ezt a feladatot. Az adatszolgáltatás célja szerinti teljes körűség és pontosság elérése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet számos szakmai fórumot szervezett, emellett telefonos és email tanácsadással segítette a kitöltőket.

 2013. évi közművelődési statisztikai adatok

 

Elérhetők a végleges 2013. évi közművelődési statisztikai adatok

 


Az adatok szerint az amatőr művészeti csoportokban 338 ezer fő tevékenykedett, a klubok – körök – szakkörök esetén ez a szám 559 ezer fő volt. Képzéseken 441 ezer fő, ismeretterjesztő előadásokon 740 ezer fő szerezhetett új ismereteket 2013-ban. 124 ezer rendezvényen összesen 26 millió fő művelődhetett-szórakozhatott. A közművelődési szervezetek, művelődési házak-színterek szolgáltatásait 2013-ban összesen 67 millióan vették igénybe.

A statisztikában figyelemmel kísért főbb közművelődési tevékenységek jellemzőinek országos adatai azt bizonyítják, hogy Magyarországon a közművelődési ágazat intézményei, szervezetei összességében betöltik küldetésüket, hatékonyan segítik a közérdekűnek tekintett közművelődéshez való jog gyakorlását, a közcélú közművelődési tevékenységek támogatását. A közművelődési statisztikából kimutatható trendekről a Nemzeti Művelődési Intézet összefoglaló elemzést jelentet meg.

 

Forrás és képek: NMI

 

-kt-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu