Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A Muharay Népművészeti Szövetség bemutatja Hazai Tánckörkép előadását a Nemzeti Táncszínházban

2021. July 12. 13:49
A Muharay Népművészeti Szövetség bemutatja Hazai Tánckörkép előadását a Nemzeti Táncszínházban

A Muharay Népművészeti Szövetség zenés, táncos népviselet-bemutatóval és Hazai tánckörkép című előadással várja a nagyérdeműt 2021. július 17-én a Millenáris parkban és a Nemzeti Táncszínházban.

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség megalakulásának 30. évfordulójának alkalmából egész napos programokkal készül.

 

A Millenáris Parkba délután ellátogatók megismerhetik a magyar tájegységek jellemző viseleteit

 

A Millenáris Parkba délután ellátogatók megismerhetik a magyar tájegységek jellemző viseleteit. A különböző ruhák világában Bathó Edit vezeti majd körbe a vendégeket. A zenei programokról a szombathelyi Boglya Népzenei Együttes és a szekszárdi Csurgó Zenekar, valamint a Zengővárkonyi fúvósok gondoskodnak. A Nemzeti Táncszínházban megrendezésre kerülő esti előadáson a táncosok Rábaköztől Szatmárig mutatják be a vidékek jellegzetes táncait és viseleteit.

 

A színpadra a hagyományőrző együttesek táncosainak több generációja lép fel a színpadra, felnőtt- és gyerektáncosok, a Népművészet Mesterei, Fülöp Ferenc-díjas magyar, magyarországi cigány, német és szlovák nemzetiségű táncos szólisták.

 

Az est házigazdája Sebestyén Márta, valamint Sebestyén István, a Népművészet mestere, bukovinai mesemondó lesz, zenél a Bekecs Együttes és a FixStimm Zenekar, az előadás rendezője pedig a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség.

 

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség 1990-ben való megalakulása óta összeköti a határon túlra is átnyúló hagyományőrző falusi együtteseket, együttes vezetőket, néprajz, néptánc és népzenekutatókat. A Szövetségnek közel 5500 tagja van, 120 településről 134 táncegyüttest, csaknem 15 ezer népművészeti táncos zenészt, kézművest, néprajzzal foglalkozó pedagógust és kutatót képvisel.

 

Nagy hangsúlyt fektetnek a régi szokások és zenék őrzése mellett a közösségépítésre, valamint arra, hogy a következő generáció is megtalálja a hagyományokban rejlő tudást, amit tovább vihet és a jelenben is alkalmazhat. A tevékenységük során szakértői képzéseket, táncoktatásokat indítanak és vidékfejlesztési programokat valósítanak meg, melynek segítségével értékteremtő kisközösségekkel összefogva újjáéleszthetik a kistelepülések kulturális, közösségi hagyományait.

 

A rendezvényről további információkat a http://www.muharay.hu oldalon olvashatnak.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu