Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.22. - Wednesday, Júlia, Rita napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A Magyar Kézművességért Alapítvány kettős tematikájú tárlatának kulisszatitkai

2021. August 05. 20:35
A Magyar Kézművességért Alapítvány kettős tematikájú tárlatának kulisszatitkai

A Duna Palotában nyitották meg a Magyar Kézművesség - 2021., valamint a Virág a művészetben - kézműves szemmel elnevezésű kettős tematikájú kiállítást. A megnyitón Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke a rendezvény szervezésének körülményeiről és a kultúra megőrzésének fontosságáról, míg Fábry Zoltán, A Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke az alapítvány munkájáról és a kézműves szakma megítéléséről beszélt.

A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) 28. alkalommal hirdetett pályázatot az alkotók számára, idén közösen az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve. A pályázatra több mint 170 alkotás érkezett, melynek kétharmada képezi a kiállítás anyagát. 

 

Németh László, az IPOSZ elnöke a kiállítás szervezésével kapcsolatban megosztotta, hogy tavaly zárt ajtó között került megrendezésre a kiállítás, de idén bizonytalan volt, hogy lefolytatódik-e a pályázat. Az AMKA részéről elhivatottak voltak a szervezők és segítők, így megvalósulhatott a kettős tematikájú pályázat meghirdetése, ahol az alkotók egymással versenyezhettek. A pandémiás helyzetet követően végre kiszabadulhattak a bezártságból és megmutathatták alkotásaikat.

 

Németh László, az Iposz elnöke

 

A kettős tematikájú kiállításon a népi kultúra és a hagyományok bemutatására került sor. Úgy gondolja, hogy egyedül a kézművesek képesek rá, hogy újragondolják a régi motívumokat és mai termékekre új vagy újított technológiával megjelenítsék azokat. Reméli, hogy a jövőben is fennmaradnak és tovább fogják adni az utókornak a tárgyak elkészítési módját és a szakmák átadását.

 

 

Fábry Zoltán, A Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke szerint fontos a kultúra és a hagyományok megőrzése, mert a jövő nemzedéke sokkal szegényebb lenne nélküle. Az alapítvány minden nehézség ellenére 28. alkalommal szervezte és rendezte meg a kiállítást.

 

Fábry Zoltán, A Magyar Kézművességért Alapítvány elnöke

 

Szerinte az embereket érdekli a kézművesek munkája, de nincsenek tisztában az alkotások értékével. Jó lenne, ha nagyobb megbecsüléssel tekintetének rájuk és a kézművesek meg tudnának élni munkájukból.

 

 

A tárlat díjmentesen megtekinthető a Duna Palotában 2021.július 19-től augusztus 25-ig.

 

BG

Forrás: Iposz, MCOnet INTERNATIONAL által készített interjúk

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu