Belföldi hírek

H I R D E T É S
2017.11.18. - szombat, Jenő napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A kultúra nem örökölhető

A kultúra nem örökölhető

Prof. emeritus Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a kultúra alapjairól beszélt a parlamentben rendezett Nemzeti kultúra, társadalom, gazdaság, jólét szakmai konferencián.

A nemzet kuturális stratégiája életszerű körülmények között érvényesülhessen - fogalmazta meg Fekete György a konferencia jelentőségét. A kultúra maga nem örökölhető - szögezte le előadásában - legfeljebb a kultúra iránti szomj, majd az oktatás, a tudomány, és a művészet hármasságában jelölte meg a kultúra összességét. A kultúra jelentőségének modern kori csökkentését tévedésnek, az emberi lét, méltóság megengedhetetlen korlátozásának nevezte. A magyar iskolarendszer működésével kapcsolatban optimistának vallotta magát, piedesztálra állítva a pedagógusi missziót.

 
Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének előadása a parlamentben


A Magyar Művészeti Akadémia elnöke leszögezte: mi, magyarok országunk méreteihez, lélekszámunkhoz képest hihetetlen gazdag kultúrát birtoklunk, melynek tudatosítása a nagyvilágban előttünk álló feladat. Óvott tőle, hogy ez a kultúra beleolvadjon az internacionális világtégelybe. "Az önbecsülés és öngondoskodás nem nacionalizmus, a miénk támogatása és kiemelt tisztelete nem diszkrimináció, sajátságaink erények és nem fogyatékosságok, és a magunk és miénk megismerése semmiféleképpen nem befelé fordulás" - szögezte le a művészeti akadémia elnöke. Minden magyar kulturális hagyomány hozomány - ősi nevén móring - az emberiség közös kézfogójához - zárta szavait Fekete György.


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2017. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu