Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.07.23. - kedd, Lenke napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A kormány a nemzetiségek erősödését támogatja

2015. december 16. 11:03
A kormány a nemzetiségek erősödését támogatja

Magyarország nem csak 13 nemzetisége kultúrájának - nyelvének, identitásának - megőrzését témogatja, de történelmünk jó példát szolgáltat rá, hogy ezen a történelmi helyen, a Kárpát-medencében úgy lehet sikeres egy állam, ha foglalkozik az ittélő nemzetiségekkel - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkára a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett 11. Nemzetiségi Gálán.

Ezeknek a nemzetiségeknek joguk van intézményeket, például köznevelési intézményeket fenntartani, nem is szólva önkormányzataikról - mondta a helyettes államtitkár. A nemzetiségek hazánkban meg tudják magukat mutatni, társadalmi szerepet tudnak vállalni - tette hozzá. Örvendetes ténynek nevezte továbbá, hogy az elmúlt három évben megduplázódott a nemzetiségekre fordított összeg - jelentette ki. Fülöp Attila elmondta: a 2016-os költségvetésben immár 8 milliárd forint szolgál önkormányzataik, intézményeik, médiájuk, programjaik fenntartására. Éppen jelenleg is fut egy pályázat, mely nekik szól - tette hozzá. Fülöp Attila szerint az anyagi támogatás mellett fontos a nemzetiségek programjainak, rendezvényeinek erkölcsi támogatása is, mert a kormány a nemzetiségek erősödését szorgalmazza. Kormányzati álláspont szerint ugyanis lehet valaki nemzetiségét úgy megélő ember, hogy közben Magyarország gyarapodását szolgálja.


Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkára nyilatkozik az MCOnet-nekA nemzetiségi kultúrák a nemzeti kultúra szövetébe ágyazva, abból táplálkozva, azt megtermékenyítve virágoznak Magyarországon évszázadok óta – ezt az egymást erősítő folyamatot jelképezi az összefogás szimbólumát, bilobalevelet mintázó díj, mely a Pro Cultura Minoritatum Hungariae nevet viseli. A díjátadó után színes gálaműsor vette kezdetét, mely a kultúrák békés, egymást ihlető együttélését és tette emlékezetessé a jelen lévők – köztük nemzetiségek képviselői, kulturális intézmények és szervezetek munkatársai, a hazai és külföldi sajtó képviselői, valamint a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjai – számára. A programon mindegyik magyarországi nemzetiség képviseltette magát egy-egy, saját kulturális körén belül kiváló eredményt elért fellépővel vagy csoporttal.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu