Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A kecskeméti Ciróka Bábszínház előadja a János vitézt

2022. February 28. 16:13
A kecskeméti Ciróka Bábszínház előadja a János vitézt

A kecskeméti Ciróka Bábszínház Petőfi Sándor János vitéz darabjának bemutatójára készül.

A Petőfi-emlékév alkalmából 2022.március 4-én Vidovszky György rendezésében bemutatásra kerül Petőfi Sándor János vitéz elbeszélő költeménye. A mű színpadi feldolgozásában a rendező az eredeti szöveget vette alapul, de az anyag mennyiségét Tóth Réka Ágnes dramaturggal csökkentette, azonban az eredeti vezérfonalat megőrizték.

 


A gyerekek először találkoznak színházban a János vitézzel

 

Vidovszky György nem a megszokott feldolgozásokat akarta színpadra vinni, inkább arra törekedett, hogy a gyerekek képzeletében szülessen meg a történet. A műben János vitéz saját maga meséli el történetét, melynek helyszíne a képzeletbeli Petőfi utcai mosoda áll. A díszlethez mosógépeket szereztek be, amelyeket színpadi trükkökkel egészítenek ki.

 

A legtöbb gyereknéző először találkozik János vitézzel, emiatt fontos volt, hogy a mű átadja a két legfontosabb üzenetet: az élet legfontosabb vezérelve a szeretet, valamint az, hogy a tetteink következményeit vállalnunk kell.

 

A mű aláfestő zenéje is az érzelmekre hat: egyszer domináns, máskor pedig klasszikus zenei stílusban kíséri az előadást. Néhány megzenésített Petőfi-vers részlet is elhangzik az előadásban, amelyek nemcsak az elbeszélést színesítik, hanem segítik az azonosulást is.

 

A darab zeneszerzője Monori András, a mozgástervezője pedig Gyevi-Bíró Eszter. Az előadás szereplői Bárnai Péter vendég színész, Horgas Ráhel egyetemi hallgató, Kőmíves Csongor és Szörényi Júlia.

 

BG

Forrás: MTI

A képek illusztrációk

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu