Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.24. - Monday, Iván napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A Helikon Kastélymúzeum tulajdonában vannak újra az egykori Festetics-bútorok

2014. May 08. 14:22
A Helikon Kastélymúzeum tulajdonában vannak újra az egykori Festetics-bútorok

  A keszthelyi kastélyba a minap kerültek vissza az egykori Festetics család bútorai, eddig összesen öt darabot jutattak vissza eredeti helyükre.

  Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára arról számolt be, hogy tavaly az állam körülbelül hetven műtárgyat szolgáltatott vissza tulajdonosának. Ez a Sigray-család volt. Ezeket azonban pótolni kellett, így az ország különböző közgyűjteményeiben őrzött egykori Festetics bútorokat visszaszállították Keszthelyre a kastélymúzeumba. Egyébként hazánkban ez az egyik leglátogatottabb kastély.

 

Visszakerültek helyükre a Festetics bútorok

 

  Eddig öt darabot helyeztek vissza a többi még restauráláson van. A tavalyi évben összesen 600 ezer, idén pedig 2,3 millió forint támogatás jár erre az intézménynek. Halász János az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, a kastély a Festetics család birtokában volt egészen a második világháborúig. Ez alatt az idő alatt szerencsére sikerült megőrizni a bútorok egy részét. A háború után, 1948-ban megtörtént az államosítás. Ekkor a műtárgyakat Magyarország különböző közgyűjteményeibe vitték. Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója a tájékoztatón arról beszélt, hogy a jelenlegi öt bútoron kívül még 15 tárgy érkezését várják. A tárlatban egyébként olyan darabok is vannak, mint a kínai jeleneteket ábrázoló intarziás sarokszekrény vagy a klasszicista komód és írószekrény.

 

 

 

N.O.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu