Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

A Betlehemi jászolkiállítás kulturális érték

2016. December 19. 14:04
A Betlehemi jászolkiállítás kulturális érték

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke és Szedlacsek Emília Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály főosztályvezetője adott interjút a 23. Betlehemi jászol pályázat és kiállítással kapcsolatban. Mindketten kiemelték, hogy a kiállítás megteremti a karácsony és a készülődés hangulatát.

Az AMKA az IPOSZ-szal, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel együttműködve hirdette meg októberben a 23. Betlehemi jászol pályázatot, amelyre 120 alkotó munkája érkezett. A szakmai zsűri 98 alkotó mintegy 200 művét válogatta be a kiállítás anyagába, amely Budapesten a Magyarság Házában és Veszprémben a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban látható. Németh László, az IPOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy az AMKA mindig is törekedett arra, hogy nívós helyet találjon a kiállításnak.

 

"Az AMKA egy nemzeti értéket, egy kulturális értéket teremtett"

 

Második alkalommal rendezik meg Veszprémben a kiállítást, "tavaly nagyon közkedvelt volt, ezért kaptuk az érsekségtől az újbóli felkérést". "Nagy jelentőséggel bír, hogy a Magyarság Házában vagyunk, hiszen az AMKA a kiállítással már egy nemzeti értéket, egy kulturális értéket teremtett" - fogalmazott Németh László.

Szedlacsek Emília, a Közösségi Művelődési és Művészeti Főosztály főosztályvezetője az ünnepvárásról és a kézművesség fontosságáról beszélt. "Programként is kifejezetten ajánlom ezt a kiállítást, hiszen ez is egy fajta készülődés a családdal, megteremti a készülődés hangulatát. Látványában sokat gazdagodhatunk, egy léleksimogató gondolattal lehetünk együtt."

 

"A kiállítás látványában sokat gazdagodhatunk"

 

A kézművesség hagyományát is ápolja a kiállítás, elmondta, hogy az idősebb alkotók mellett ott vannak a fiatalok is, a mesterek mellett a tanítványaik, akik tovább örökítik a kézművességet. "Jó volt látni, hogy nem csak egyéni alkotások születtek, hanem közösségi alkotások is, amelyekben egy család vagy baráti közösség tagjai vettek részt. Karácsonykor nincs is fontosabb mint a közösségépítés."

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu