Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

21. alkalommal rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált

2021. September 15. 17:02
21. alkalommal rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált

Idén 21. alkalommal rendezik meg 2021. szeptember 16-18. között a Gyulai Pálinkafesztivált, melyre több tízezer látogatót várnak.

Gyulán a pálinkafogyasztás egészen 1731-ig nyúlik vissza, ugyanis ekkor alapította Harruckern János György az első pálinkafőzdét a régióban.

 

Bora Imre fesztiváligazgató szerint ez olyan ősi örökség, melyet kötelességük továbbadni a fesztiválon keresztül a következő generációnak. 

 

Az első Kisüti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, azonban ekkor még nem becsülték meg eléggé a pálinka valódi értékét. Az elmúlt 19 évben a fesztivál felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését. Minden egyes rendezvényen az ország pálinka gyártóinak több száz termékeivel találkozhatnak a látogatók, ahol jelen van többek között a Gyulai Pálinka Manufaktúra is.

 

A fesztivál igazi színfoltjának számít a 100 éves Cukrászdától a Várkertig tartó pálinka lovagrendek felvonulása, ahol fúvósok, mazsorettesek kíséretében sétálnak végig a hazai és határon túli lovagrendek. A felvonulás után a Magyar Pálinka Lovagrend új lovagokat avat a Gyulai Várban.

 

Hagyományteremtő céllal indították el 2018-ban a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozását, amit idén is folytatnak. A programmal két célt tűztek ki: az egyik, hogy a pálinkát, mint hungarikumot hangsúlyosabbá tegyék, másik pedig, hogy a "magyarok pálinkája” segítségével erősítsék a nemzeti összetartozást.

 

A tavalyi évben a koronavírus járvány miatt elmaradt a fesztivál, így csak pár fő részvételével zajlott le az összeöntés. Fontosnak tartják a szervezők, hogy a hazai gyártók mellett megszólítsák a határon túli magyar nyelvet beszélő szervezetek vezetőit is. A kezdeményezéshez hozzájárulnak a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz és Muravidék területeiről is, mellyel erősítik a nemzeti összetartozást. A felajánlott magyar és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítják, majd Dr.Kiss-Rigó László, Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke megszenteli az "összetartozás pálinkáját". Az idei ceremóniát 2021. szeptember 18-án 11.30-kor tartják meg az Almássy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnyában, ahol egy Hollóházi Porcelán egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló butéliáiba kerül a szőlő párlatok házasításából készült pálinka.

 

A 2021-as évben a Gyulai Pálinkafesztiválon a szőlőpálinka kerül a középpontba

 

Az esemény kapcsán felkérték a magyar kereskedelmi főzdéket és olyan magánfőzőket, akik a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante-21 Bér és Magánfőzők Nemzeti Párlatán magas minőséget képviselnek, hogy járuljanak hozzá 1-1 szőlő pálinkával az eseményhez.

 

A hazai és határon túli lovagrendeket is meghívták a rendezvényre. A Nemzeti Összetartozás Pálinkája fővédnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

 

Folytatódik a Pálinka Ízutazás- Múltunk és jövőnk a magyar gasztronómiában című sorozat, melyet a Gyulai Almássy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnyának báltermében rendeznek meg 2021. szeptember 18-án 17 órától. Itt Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével az ősi magyar szőlőfajtákból készült pálinkák és ételek találkozását mutatják be. A programon való részvétel 7990 Ft-ba kerül és előzetes regisztrációhoz kötött az info@gyulaipalinkafesztival.hu e-mail címen keresztül. A Pálinka Ízutazás fővédnöke Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, aki személyesen is részt vesz az eseményen és köszöntőt mond.

 

A Gazda és Pálinka a konyhában című gasztronómiai látványfőzés és kóstoló során Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a hazai pálinkavilág elismert és ismert szereplői a magyar vidéki élet szezonális alapanyagaiból szőlőpálinkával készült ételeket készítenek. Az esemény 4 blokkból áll, minden blokk kb. 1 órás időtartamú, melyen 40-60 adat ételt készítenek el.

 

Meghirdetésre került a Brillante-2021 Bérfizetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenye, ahol hazai és határon túli bérfőzők és magánfőzők párlataival lehetett nevezni. A megmérettetésre 237 bérfőzetett párlat, míg magánfőzőtt párlatból 674 minta érkezett. Az eredményhirdetés 2021. szeptember 17-én 16.30-kor lesz a Gyulai Almássy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnyának báltermében.

 

Az érdeklődők pálinkakóstolón is részt vehetnek, ahol Adamik Anikó pálinkaszakértő vezetésével megismerhetik a Gyulai Pálinkaház legkülönlegesebb pálinkáit és számos kulisszatitkot is megtudhatnak. A túra során 6 főzde, 1-1 pálinkáját fogják megkóstolni a jelentkezők, majd ellátogatnak a Gyulai Várba megnézni élőben a pálinkafőzés folyamatát. Itt megkóstolhatják a szőlő pálinkát is. Minden résztvevő ajándékba kap egy Gyulai Pálinkafesztiválos kóstolópoharat.

 

A Gyulai Pálinkafesztiválón fellép többek között az Irigy Hónaljmirigy, Majka&Curtis, Neoton Família és sokan mások.

 

A családok szórakoztatása miatt játszóházzal, vidámpakkal és különböző kulturális műsorokkal készülnek a gyerekeknek.

 

Az idei Pálinkafesztiválon Értékek a közfoglalkoztatásban! címmel Békés megye 12 önkormányzata mutatkozik be a közfoglalkoztatási programok során előállított gasztronómiai és kézműves termékekkel. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a térségben élők együttműködésére és egymás segítésének fontosságára.

 

A fesztivál ideje alatt szombaton Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat is rendelkezésre áll a látogatók számára, akik 2500 féle ügykörben intézkedhetnek.

 

A fesztiválon a "Közös Érték az Egészség program" keretében a kormányhivatal által irányított családbarát egészségfejlesztési színtérprogramok valósulnak meg Békés megyében.

 

A Mici és a Szóvivők roadshow keretében 2021.szeptember 18-án 15.30-kor a Szóvivők újratöltve vagyis a Szóvivők című könyvek bemutatója lesz, ahova Szabó Gabi Micivel érkezik.

 

A rendezvény 3 napja alatt az Autós Nagykoalíció- Tudatos Közlekedők Egyesülete Közlekedési Élményprogramokkal készül.

 

A Gyulai Pálinkafesztivál fővédnöke Dr.Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

 

A fesztiválról további részletes információkat a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon lehet olvasni.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu