Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.22. - Monday, Magdolna napja van.

Kultúra - Magyar Nemzeti Értékek

„Ha jól tudunk tekerni az emelkedőn, nyertesek lehetünk” – IPOSZ-rendezvény a Magyar Kézművesség Napján

2022. September 23. 11:20
„Ha jól tudunk tekerni az emelkedőn, nyertesek lehetünk” – IPOSZ-rendezvény a Magyar Kézművesség Napján

A  magyar kézművesek és iparosok adják a magyar gazdaság gerincét. Napjainkban azonban átalakul a technológia, s csak azon vállalkozások fognak boldogulni, akik össze tudnak állni, szövetkezni – hangzott el az IPOSZ rendezvényén, a Magyar Kézművesség Napján.

A  magyar kézművesek és iparosok adják a magyar gazdaság gerincét. Szolgáltatásaik a társadalom nélkülözhetetlen része – mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke a Magyar Kézművesség Napja ünnepségen, melyet szeptember 16-án tartottak meg Budapesten.

 

Véleménye szerint elengedhetetlen a kisvállalkozások képességeinek, tudásának modern kor követelményeihez történő hozzáigazítása. A robottechnika fejlődésének eredményeit elismerve ki kell jelenteni: a szolgáltatásokat végző iparosokra, szakemberekre még évtizedekig szükség lesz.

 

Csak azon vállalkozások fognak boldogulni, akik össze tudnak állni, szövetkezni – hangzott el az IPOSZ rendezvényén

Csak azon vállalkozások fognak boldogulni, akik össze tudnak állni, szövetkezni – hangzott el az IPOSZ rendezvényén

 

Ennek ellenére Németh László szerint még mindig nem eléggé elterjedt az a felismerés, hogy a családi-, mikro- és kisvállalkozások nélkülözhetetlenek a gazdasági láncban. Az EU kisvállalkozás-csomagjának végrehajtása szinte minden tagországban lassan halad.

 

Németh László felidézte: 30 éve, az IPOSZ kezdeményezésére ezért jött létre az évente megrendezésre kerülő Magyar Kézművesség Napja, hogy a társadalom figyelmét felhívják a családi-, mikro- és kisvállalkozások, az iparosság fontosságára.

 

 

A szövetség támogatja olyan társadalom kialakítását, amelyben megvan a munka becsülete, a világ-konszernek és a nemzeti kisipar közötti egyensúly.

 

Juhos János, az IPOSZ alelnöke úgy fogalmazott: menekülünk a tűz, víz, árvíz elől, de egy tűzoltó, egy katona, egy mentős felkészül ugyanarra a helyzetre. Vesz egy nagy levegőt, ami lehetővé teszi, hogy felkészüljön a kockázatra.

 

Juhos János hangsúlyozta, a vállalkozók a Magyar Kézművesek Napján azért is jönnek össze, hogy egymással ötleteket cseréljenek és ebből sok jó dolog születhet.

 

Amikor gyorsabban nő a tempó körülöttünk, gyorsabban kell futni - mondta Juhos János

Amikor gyorsabban nő a tempó körülöttünk, gyorsabban kell futni - mondta Juhos János

 

Amikor gyorsabban nő a tempó körülöttünk, gyorsabban kell futni – jegyezte meg az alelnök. „Nincs más választásunk nekünk sem, amikor pörög a piac, akkor veszítünk a legtöbbet, ha kihagyunk ebből lépéseket.”

 

„Kérdés az, ki jön velünk és ki nem - szeretnénk, ha mindenki jönne. Átalakul a technológia. Beszéltünk korábban a termelékenység növekedéséről. Mindenhol kihívást jelent, rá tudjuk-e venni a fiatalokat, hogy bekapcsolódjanak és továbbvigyék a családi hagyományokat. Nagyon nehéz, de nézzük meg, mit csinálnak a fiatalok másképp. Ez mindenkinek probléma, versenytársaink ugyanezzel küszködnek, bárhol a világon” – fogalmazott Juhos János, hozzátéve, hogy ha jól tudunk tekerni az emelkedőn, nyertesek lehetünk.

 

 

„A világ sem lesz sosem kiszámíthatóbb, mint eddig volt. A vállalkozások közötti együttműködés azonban erősebb lesz – van, akinek ez kell, van, akinek kevésbé. Csak azok fognak azonban boldogulni, akik össze tudnak állni, szövetkezni. Akik pedig nem tudnak alkalmazkodni ehhez a világhoz, eltűnnek. A lehetőség mindenki előtt ott van. Aki tud váltani, odafigyelni a változásokra, az jól jár majd” – mondta az IPOSZ alelnöke. 

 

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszélt arról, hogy a Magyar Kézművesség napja alkalmából ők is jelöltek díjazottat: Mészáros Gábort, a testület elnökségi tagját, alelnökét, aki Szombathelyen egy 96 éves, többgenerációs cukrászdát vezet.

 

 

Mészáros Gábor méltóképpen képviseli a magyar cukrászhagyományokat és a mai nemzetközi trendeknek is megfelel.

 

„Nagyon örülünk, hogy egy kolléga, aki hagyományőrző, de a mai modern trendeket is meg tudja jeleníteni a cukrászda kínálatában, díjazottunk lehet” – fogalmazott Erdélyi Balázs.

 

 

Cukrászdákra szükség van, ahogyan a magyar cukrászati hagyományokra is. Amit a hazai cukrászdák kínálnak, az nemzetközi viszonylatban is egyedülálló - emelte ki a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

 

B.A.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu