Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.22. - Saturday, Paulina napja van.

Külföld

Zöldbefektetéseket kezdeményez az EU

2021. October 13. 13:08
Zöldbefektetéseket kezdeményez az EU

Rekordösszegű kötvénykibocsátással ösztönzi a zöldbefektetéseket az Európai Unió a koronavírus járvány miatt.

A Next Generation EU nevezetű programja keretében ösztönzi az Európai Unió a tagállamokat és a cégeket, hogy minél több zöldbefektetést indítsanak. A Next Generation EU programot azért hozta létre az Európai Bizottság, hogy a koronavírus járvány okozta gazdasági károkat helyreállítsák.

 

A program keretében most 12 milliárd euró értékben bocsátott ki kötvényeket az intézmény. A befolyó összegből környezetkímélő, valamint a zöld átállást segítő beruházásokat szeretnék végrehajtani a jövőben.

 

A 12 milliárd eurós kötvénykibocsátás minden eddigi kibocsátásnál nagyobb, így az Európai Unió ezzel rekordot döntött. A kibocsátást a pénzügyi piacnak is óriási előny, mindamellett, hogy képes finanszírozni a koronavírus járvány utáni zöld átállást az összes tagállamban.

 

Az EU célja, hogy minden tagállamában elősegítse a zöld átállást 

 

A kötvénykibocsátásra akkora volt az érdeklődés, hogy több mint 11-szer jegyezték túl és több mint 135 milliárd euró értékben érkeztek ajánlatok a befektetőktől. A kötvények 2037-ben fognak lejárni.

 

A beérkezett összeg jelentős részét a teljes mértékben zöld és fenntartható beruházások, kiadások finanszírozására fogják fordítani az EU-n belül. A kötvénykibocsátás után minden egyes tagállamnak a Next Generation EU nevű csomagból érkező összeg legalább 37 százalékát olyan beruházásokra kell fordítani, amely éghajlat-politikai vonatkozású.

 

A Next Generation EU alap nem csak a zöldebb átállást segíti, hanem a digitálisabb és rugalmasabban reagáló Európa létrehozását is.

 

Forrás: MTI, Európai Bizottság
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu