Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.23. - Thursday, Dezső napja van.

Külföld

Zöld hidrogénbarlang épül Svédországban, jön a zöld acél

2021. April 14. 09:55
Zöld hidrogénbarlang épül Svédországban, jön a zöld acél

Egy svéd cégekből álló konzorcium környezetbarát módon állít majd elő zöld eredetű hidrogént, amellyel az ország szén-dioxid-kibocsátása tizedével csökkenhet. Mindehhez úgynevezett hidrogénbarlangot építenek, valamint előrevetítik, hogy az acélgyártás is fenntartható módon történik majd a jövőben. 

Három svéd vállalat, az energiatermelő Vattenfall, az acélgyártó SSAB és a vasércbányászati specialista LKAB épít hidrogénbarlangot Svédországban, amellyel az egész ország karbonlábnyomát lényegesen csökkenteni tudják. A tradicionális gyártásúakhoz képest sokkal fenntarthatóbb módon állíthatják majd elő a vasat és az acélt is. A barlang száz köbméteres lesz, kísérleti jellegű hidrogéntárolót alakítanak ki benne.  

 

Hybrit nevű hidrogénbarlang a tervek szerint Svartöbergeben lesz, amely mellett egy acélmű található, a barlangban tárolt hidrogént itt fogják majd használni a termelőegységek forradalmi átalakításának kísérleteihez. A svéd miniszterelnök, Stefan Löfven úgy kommentálta az újszerű beruházást, hogy ez az elmúlt ezer év legnagyobb technológiai ugrása lesz. A barlang 25-35 méterrel lesz a föld alatt, de igen nehézkes lesz a kialakítása a helyi talajviszonyok miatt. 

 

Acél megmunkálás

 

2016 óta tervezik a barlang létrehozását és a technológiai fejlesztéseket. Azóta fejlesztik projektjüket, hogy miként alakíthatnak ki olyan technológiát, amely a koksz és szén helyett szénhidrogénmentes energiát használ fel. A károsanyag-kibocsátás ezzel ugyanis megszűnik, a teljes szén-dioxid-kibocsátást pedig 10 százalékkal tudják csökkenteni évente, ami hatalmas előrelépés a fenntarthatóságban. Nem mellesleg a tároló használatával az acélgyártás költségei is jócskán csökkennek. 

 

A projekt összesen 250 millió svéd koronából valósul meg, amelyet részben a vállalatok, részben a kormány, részben pedig a konzorciumba partnerként belépő Svéd Energia Ügynökség áll. A tervek szerint 2022-re készülnek el a mesterséges építménnyel, az átalakuló acélgyártási technológiák cseréje pedig 2024-re várható.  

 

Az acélgyártás zöldítése is több tízéve tart már a svédeknél, a ‘40-es évek óta fosszilis anyag hozzáadásától mentes acélt állítanak elő, de további fejlesztéseket terveznek. Hasonló előállítási módszert alkalmaznak már a németek és dánok is. A jelenlegi zöld-acél projekt még csak tervként van a köztudatban. A projekt befutása azért is fontos, mert Svédország 2040-re teljesen kivezeti az atomenergiát az országból. Több reaktort már bedöntöttek, a maradék hat atomerőmű megszüntetésére még 19 évük van vállalásuk szerint. 

 

 

 

 

M. A. 

Forrás: napi.hu

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu