Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.19. - Friday, Emma napja van.

Külföld

Vodafone: a világon elsőként bővítik az egyenlítő-környéki lefedettséget

2021. April 21. 10:06
Vodafone: a világon elsőként bővítik az egyenlítő-környéki lefedettséget

Együtt dolgozik a Vodafone az AST SpaceMobile-lal egy innovatív programon, melynek keretében űrbázisú mobilhálózatot építenek ki: 2023-ig Afrikában, később pedig Európában is. Ezzel a mobilhálózat-lefedettség nő, a társaság információi szerint 1,6 milliárd felhasználó számára válnak elérhetővé a Vodafone mobilszolgáltatásai az afrikai kontinensen. 

A két vállalat gigantikus kiépítési rendszert akar létrehozni az afrikai kontinensen, pontosabban egy űrbázisú mobilhálózat kiépítésén dolgoznak együtt. Az egyenlítői régióban nincs ehhez fogható kezdeményezés, az internetelérés sem túl megfelelő, így az akció teljesen új alapokra helyezheti a térség mobilhálózatát.  

 

A forradalmian új megoldással akár a sivatagokban is lesz lefedettség, ezekben a régiókban a telekommunikáció és a net-elérés korábban nem volt opció. A digitalizációs és kommunikációs előrelépés gyakorlatilag az egész világon teszi lehetővé a zökkenőmentes barangolást, a ritkán lakott területek közti kommunikáció pedig teljesen új alapokra helyeződik.  

 

5G minőség várható

 

Az űrbázisú mobilhálózat az AST SpaceMobile új fejlesztése, szabadalmaztatták technológiájukat. Ez lesz az első olyan űrbázisú szolgáltatás, amely lehetőség biztosít a szinte teljes egészében késleltetésmentes kommunikációra, akár a régi típusú mobiltelefonok esetén is. Az ötödik generációs szolgáltatásokat nyújtják majd elérhető áron olyan készülékekre, amelyek nem okostechnológiával ellátottak, ez a világon egyedülálló.  

 

Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese a fejlesztés kapcsán elmondta, hogy az űrhálózat egyik nagy előnye, hogy nemcsak a mindennapokban teszi lehetővé az azonnali és gördülékeny kommunikációt, hanem krízishelyzetben vagy akár természeti katasztrófa, háború esetén is. Fontos még, hogy a korábbi drága konstrukciókhoz képest ez egy olcsó megoldás lesz, amelyhez nem kellenek parabolák, elég lesz a mobiltelefon készülékeket használni. 

 

Először az Egyenlítő környékén vezetik be, később viszont Európában is megjelenne a szolgáltatás a vállalatok tervei szerint, így ott is lehet majd minőségi internetelérés, ahol eddig erre nem volt lehetőség. Húsz műholdat vetnek majd be 2023-ig a zökkenőmentes mobil kapcsolatok kialakításához. 

 

M. A. 

Forrás: Portfolio

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu