Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Külföld

Vízummentességet javasol a törököknek az Európai Bizottság, de ennek ára is van

2016. May 04. 09:25
Vízummentességet javasol a törököknek az Európai Bizottság, de ennek ára is van

A törökök már tavaly novemberben nyílvánvalóvá tették: ha nem kapnak vízummentességet, nem egyeznek bele, hogy az EU visszatoloncolja hozzájuk a menekülteket. Ellenben attól, hogy a bizottság javaslatot tett, még nem biztos, hogy döntés is születik a vízummentességről.

Ahhoz, hogy Törökország állampolgárai három hónapig vízummentesen tartózkodhassanak az unióban turisztikai és üzleti célból, 72 feltételt kell teljesíteniük, például a biometrikus útlevelek bevezetését. A végső döntés előtt még az Európai Parlament képviselőinek, majd az Európai Tanács tagjainak kell jóvá hagynia a megállapodást. Fabio Massimo Castaldo olasz EP-képviselő szerint "rengeteg okunk van arra, hogy nemet mondjunk: az emberi jogok, a demokrácia, a szólásszabadság semmibe vétele, vagy éppen a kisebbségek elleni fellépés”.  

 

Az Európai Parlament plenáris ülésterme

Az Európai Parlement

 

Ugyanakkor az Európai Bizottság azzal érvel, hogy nincs más alternatíva. „Mire mentünk azzal, hogy évekig nem tárgyaltunk Törökországgal? Szabadabb lett a sajtó? Jobb lett az emberi jogok helyzete? Nem." - mondta Frans Timmermans, a bizottság alelnöke. Recep Tayyip Erdogannak, a török elnöknek számos, számára kényelmetlen reformot kell végrehajtania ahhoz, hogy megkapja a rég áhított uniós kedvezményeket. Tehát, a megállapodás mindkét fél akarja, a kérdés csak az, hogy ki mit hajlandó tenni érte. 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu