Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.01. - kedd, Elza napja van.

Külföld

Válság Észak-Korea miatt

2003. január 12. 16:23
Válság Észak-Korea miatt
Észak-Korea azt követően, hogy kilépett az atomsorompó-egyezményből felmondta a rakétakísérletek befagyasztására vállalt kötelezettségét is.
A hírt világszerte óriási aggodalommal fogadták, míg Phenjan egyértelműen az Egyesült Államokat teszi felelőssé a válság miatt.

A rakétakísérletek befagyasztására vállalt kötelezettség felmondásáról szóló hírt Észak-Korea pekingi nagykövete jelentette be, aki azt is elmondta, hogy országa annak érdekében, hogy megvédje magát az Egyesült Államok nukleáris fenyegetésével szemben, akár atomfegyvereket is kifejleszthet.

A diplomata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a nukleáris program felélesztése egyenlőre békés célokat szolgál, és amennyiben az Egyesült Államok feladja fenyegető politikáját, és nem nyomja el országukat, akkor Észak-Korea független szakértők előtt is képes lesz bebizonyítani, hogy nem gyárt atomfegyvereket.

Phenjanban több, mint egymillió ember vonult utcára, hogy támogatásáról biztosítsa a kormányt, akik azzal vádolják Washingtont, hogy súlyosan fenyegeti Észak-Korea békéjét és biztonságát.

Ezzel egyidőben a dél-koreai fővárosban mintegy harmincezren imádkoztak a koreai félsziget békéjéért. A tömeg észak-koreai zászlókat égetett és támogatásáról biztosította a szövetséges Egyesült Államokat.

Phenjan döntése világszerte nagy riadalmat keltett.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Franciaország külügyminisztere, Dominique de Villepin Szöulban tárgyalt a kialakult helyzetről, és elmondta, hogy a jelenlegi válságot még meg lehet oldani békés eszközökkel, ehhez azonban valamennyi nemzet felelősségteljes hozzáállása kell, ugyanis a kollektív biztonságot csak közös fellépéssel lehet fenntartani.

A francia külügyminiszter azt is elmondta, hogy a válság megoldásába mindenképpen be kell vonni a Biztonsági Tanácsot, azonban az észak-koreai vezetők közölték, hogy az esetleges szankciókat hadüzenetnek tekintenék.

A japán kormányfő arra kérte a világ országait, hogy higgadt reagálással bírják rá Phenjant a békés rendezésre.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu