Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.18. - csütörtök, Ilona napja van.

Külföld

Űrnaperőmű-komplexum épülhet a Földön kívül a brit kormány ötletei alapján

2020. november 18. 15:58
Űrnaperőmű-komplexum épülhet a Földön kívül a brit kormány ötletei alapján

A brit kormány 2050-re szeretné megvalósítani azon tervét, hogy gigászi naperőműveket telepít a világűrbe, maximálisan kihasználva így az alternatív energiaforrás lehetőségeit.

A napenergia felhasználása egy nagyszerű alternatív megoldás áramfejlesztésre, a világ minden táján használják. A rengeteg előnye mellett azonban a legnagyobb hátránya az ilyen eszközöknek, hogy a Nap nem mindig süt, illetve ahogy mozdul a Föld, úgy a napelemeket is a Nap irányába kell vagy kéne forgatni, ez pedig rengeteg plusz ráfordított energiával jár.  

Ennek kiküszöbölésére rukkolt most elő a brit kormány azzal az ötlettel, hogy állítsanak földkörüli pályára napelemeket a világűrben. 

 

A még kihasználatlan világűr

 

Az első körben sci-fiket idéző ötlet egyébként nem ördögtől való, végtére is az űrben mindig süt a Nap, és az atmoszféra sem csökkenti a napelemek hatékonyságát. 

A britek komolyra vették a figurát, jelenleg egy egész stáb foglalkozik a kérdéssel, vajon mindez megvalósítható a következő 30 évben. A Frazer-Nash Consultancy nevű cég adta a nevét a kiderítéshez. 

De hogy kerül a gigászi építmény az űrbe? A komplexumot darabonként szállítanák ki rakétákkal a kozmoszba, ahol robotok segítségével raknák össze egységgé és üzemelnék be.

Gyakorlatilag egy napelem köntösbe bújtatott gigaműholdról lenne szó, amely a kinyert áramot magas frekvenciájú rádióhullámokká konvertálná, majd továbbítaná a Földön kiépített fogadó egységekbe. Egy földi átalakítóval ismét árammá transzformálnák.  

 

 

M. A. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu