Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.12.07. - kedd, Ambrus napja van.

Külföld

Űrhódításban a nemzetek, sikeres volt a japán küldetés

2020. december 09. 10:27
Űrhódításban a nemzetek, sikeres volt a japán küldetés

Japán hírül adta, hogy a Hajabusza-2 űrszondájuk sikeresen begyűjtötte az áhított aszteroida-kőzetmintákat, amelyekért felküldték a szerkezetet. Eközben a NASA is serénykedik, Kína a Holdon van, Elon Musk emberei pedig már az űrben dolgoznak.

A Hajabusza-2 űrszonda egy éve volt a kiszemelt aszteroidán, ahol vizsgálatokat végzett és mintákat gyűjtött, jeleket küldve a Földre. A Ryugu nevű aszteroidáról szedett össze szerves anyagokat tartalmazó mintákat, majd sértetlenül vissza is juttatta őket a Földre egy kapszulában. Ausztrália partjainál szedték össze az eszközt és a mintákat is megtalálták. Az űrszonda közben elindult egy másik aszteroida felé, hogy azt is vizsgálja - nagyjából 10 év múlva ér oda.

 

Mindeközben más nemzetek érdeklődése is megugrott a világűr iránt. Rengeteg, évek óta dédelgetett projekt ért el szinte egy időben az aktív státuszba.

 

A Tesla emberei az űrben

 

Elon Musk, a Tesla vezére, a SpaceX űrkutatási cégén keresztül szövetkezett a NASA-val, és november közepén elindították a Crew-1 küldetést, vagyis embereket küldtek a világűrbe. A SpaceX-nek ez az első éles küldetése, négy asztronautájuk pedig a nemzetközi űrállomásra érkeztek meg, ahol fél évet dolgoznak majd. Elon Musk egyébként a Mars kolonizálását is tervezi, de ez a projektje még gyerekcipőben jár.

 

Kína a Holdon 

 

December elsején Kína sikeres Holdra szállást hajtott végre, legalábbis űrjárművet küldtek az égitestre. A Csang-O-5 nevű eszköz kitűzte a kínai zászlót, kőzetmintákat gyűjt és elemez, majd hazatér. Ez lesz az első olyan jármű, amelyik 1976 óta elérte a Holdat és vissza is tér a Földre.

 

 

Asztronauta az űrben

 

Összeszedjük magunk után a szemetet

 

2025-re tervezik a ClearSpace-1 fellövését a világűrbe, melynek előkészületein serényen dolgoznak a szakemberek. A szerkezetnek egyetlen feladata lesz: egy hatalmas darab hátrahagyott tárgyat mozdít el, a légkörben elégetve az űrszemetet. Ha a projekt sikerül, követheti még pár, hiszen több tonna kozmikus hulladék köröz körülöttünk földkörüli pályán, mint ahogy azt korábban megírtuk.

 

Eközben a NASA-nál

 

Az amerikaiak mindeközben arra készülnek, hogy 2024-ben ismét embert küldenek a Holdra. Az ezt megelőző projektek már futnak, többek közt most a NASA szerződött négy különböző vállalattal arra, hogy kőzetmintákat hozzanak a Holdról. “A cégek begyűjtik a mintákat, majd ezt felvételekkel és egyéb adatokkal bizonyítják" - adta hírül a NASA. Külön érdekesség, hogy a cég 1 dollárt fizet a mintákért, ugyanis csak a begyűjtésért jár a pénz, a fejlesztésekért vagy egyéb munkáért nem. Természetesen a hírnévvel egyáltalán nem jár rosszul a másik fél sem.

 

 

 

M. A. 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu