Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Külföld

Uniós szóvívő: a lengyel jogállamiság veszélyben van

2017. August 30. 12:37
Uniós szóvívő: a lengyel jogállamiság veszélyben van

Vanessa Mock, az Európai Bizottság egyik szóvivője az uniós joggal megegyezőnek minősítette a Lengyelországgal szemben elindított eljárást, és ennek szabályaira hivatkozva leszögezte: az EB úgy értékeli, hogy Lengyelország veszélyezteti a jogállamiságot. Ugyanakkor Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerint a jogállamisági eljárás nem érdemi, hanem politikai indíttatású.

A lengyel külügyminiszter az interjúban leszögezte: "Azok a mediális és politikai viták, amelyeket a bizottság már sok hónappal ezelőtt elkezdett, elmélyítik meggyőződésünket, hogy az egész ügynek politikai, nem pedig érdemi indíttatása van". Az EB júliusban az igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt, "súlyos aggodalmának" adva hangot amiatt, hogy a tervezett változtatások alááshatják a bírói függetlenséget Lengyelországban.

 

Uniós szóvívő: a lengyel jogállamiság veszélyben van

Az Európai Bizottság az igazságügyi reform felfüggesztésére szólította fel a lengyel kormányt

 

Varsó kétségbe vonta a vele szemben elindított uniós jogállamisági mechanizmus jogszerűségét és úgy értékelte, hogy az eljárás keretében bírált igazságügyi reform megfelel az európai elveknek. Az EB-nek továbbított levél más uniós tagállamokban, köztük Spanyolországban, Dániában vagy Észtországban alkalmazott megoldásokat nevezi a lengyel bírósági reform mintájának.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu