Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.12.09. - csütörtök, Natália napja van.

Külföld

Uniós és nemzetközi adományozók több mint 1 milliárd euróval segítik Albánia újjáépítését

2020. február 18. 11:09
Uniós és nemzetközi adományozók több mint 1 milliárd euróval segítik Albánia újjáépítését

1,15 milliárd euróval segítik a nemzetközi és európai uniós adományozók Albánia újjáépítését a tavalyi földrengés után - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Albánia megsegítésére összehívott adományozó konferencia után.

"Albánia számunkra fontos partner és barát, és reméljük, egy nap tagországként üdvözölhetjük. Kiállunk a szolidaritás és az egymásért való felelőségvállalás mellett" - nyilatkozta az uniós vezető. Edi Rama albán miniszterelnök, azt nyilatkozta, hogy az összeg - mint fogalmazott - "felülmúlja legvadabb elképzelését", és kifejezte az adományozók iránti háláját. "Mindent megteszünk azért, hogy az európai adófizetők pénzét rendeltetésszerűen használjuk fel. Albánia példát fog mutatni csodálatos újjáépítésével"- mondta.

 

Uniós és nemzetközi adományozók több mint 1 milliárd euróval segítik Albánia újjáépítését

 

Az 1,15 milliárd eurós támogatásból az Európai Unió 400 millió eurót biztosít Albánia újjáépítésére. 2019 novemberének végén az Albániát sújtó - a Richter-skála szerint 6,4 erősségű - földmozgás és az azt követő több mint 250 utórengés 51 halottat követelt, a sérültek száma megközelítette a 2 ezret, 17 ezer család pedig ideiglenes szállásokba kényszerült. Többszáz épület összedőlt, többezer súlyosan megrongálódott. Az albán kormány két megyében, Tiranában és Durresben katasztrófaállapotot hirdetett ki, és nemzetközi segítséget kért.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu