Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.15. - Saturday, Jolán napja van.

Külföld

Uniós csúcstalálkozó volt

2018. February 28. 11:04
Uniós csúcstalálkozó volt

Brüsszelben találkoztak az uniós tagországok vezetői, az informális csúcstalálkozó középpontjában az esetleges intézményi reformok, illetve a következő hétéves költségvetési keret kérdései álltak.

A szokásos kétnapos csúcsértekezlet helyett a résztvevők ezúttal csak egy napra ültek össze, a brit miniszterelnök pedig nem volt jelen, csak az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése után bennmaradó országok állam- és kormányfői. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülést követően közölte, hogy hibás az az elképzelés, amely szerint az úgynevezett csúcsjelölti rendszer alkalmazása demokratikusabbá tenné az EU működését, ennek épp az ellenkezője igaz. 

A résztvevők elvetették azt a javaslatot, melynek értelmében a képviselők egy részét páneurópai listákról választanák meg 2019-ben az Európai Parlamentben, de a 2024-es választások előtt még visszatérhetnek a kérdésre. Elutasították emellett az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöki tisztségének összevonásáról és az uniós biztosok számának esetleges jövőbeli csökkentéséről szóló felvetéseket is - közölte Tusk.

 

Számos ország kész növelni hozzájárulása mértékét a Brexit okozta költségvetési űr miatt

Számos ország kész növelni hozzájárulása mértékét a Brexit okozta költségvetési űr miatt

 

Támogatásukról biztosították ugyanakkor a tervezetet, miszerint 751-ről 705-re csökkentenék az EP-képviselők számát az Egyesült Királyság uniós kilépése után. A napirenden szerepelt a következő hétéves uniós keretköltségvetés is, amelynek kapcsán Tusk aláhúzta, egyetértés volt, hogy a korábbiaknál gyorsabban egyezségre kell jutni, még ha ez idén nem is valószínű. Hozzátette, számos ország kész növelni hozzájárulása mértékét, hogy kezelni lehessen a Brexit okozta költségvetési űrt.

A tanács elnöke röviden a brit kiválás kérdéseit is érintette, és kiemelte, pusztán illúziókon alapul London álláspontja a jövőbeni EU-brit viszonyról, ha igazak a sajtó jelentései. "Már a kezdettől alapelvünk, hogy nincs á la carte menü, nem lehet kimazsolázni az egységes piac (London számára) előnyös részeit" - fogalmazott.

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu