Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.29. - csütörtök, Mihály napja van.

Külföld

Újabb lépések

2002. december 27. 07:39
Újabb lépések
Korábban már felröppentek - egyenlőre még nem hivatalos - híresztelések arról, hogy Észak-Korea esetleg nukleáris fegyverek gyártására készül.
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) értesülése szerint az ázsiai ország lépéseket tett afelé, hogy aktiválja nukleáris intézményeit, amelyeket 1994-ben bezártak.

A hír alapja, hogy Észak-Korea friss fűtőanyagot szállított egy nukleáris reaktorba, amely a nukleáris robbanófejekhez szükséges plutóniumot állítja elő. Ami komoly aggodalomra ad okot, az az, ha megkezdik a feldolgozást a reaktorban, amelynek eredményeként közvetlenül előállítható nukleáris fegyver.

Az IAEA-nak nincs lehetősége, hogy ellenőrizze az aktivitás természetét, de a helyzet igen aggasztó. Az öt megawattos, grafitfékezésű reaktor a Phenjantól 80 kilométernyire északra lévő jongbjoni erőműben áll.

Colin Powell, amerikai külügyminiszter felszólította az ázsiai ország kormányát, hogy ne indítsa újra a jongbjoni atomerőmű blokkjait, és állítsa helyre az áramtermelő megfigyelőrendszerét.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu