Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.27. - Monday, Hella napja van.

Külföld

Újabb elektromos autó fejlesztő cég jelenik meg a tőzsdén

2021. February 10. 10:34
Újabb elektromos autó fejlesztő cég jelenik meg a tőzsdén

Rivian elektromos autókat gyártó amerikai startup 2021 szeptemberére tervezi tőzsdére lépését, ezzel a leginkább Tesla riválisnak tartott vállalat nagyobb babérokra törhet. A vállalat lépését nagy érdeklődés övezi, és neves támogatókra is talált.  

Rivian már 2019 óta végez tőkebevonást és tervezi a tőzsdére lépést. Eddig összesen nyolcmilliárd dollárnyi tőkét szedtek össze, szeptemberre tervezik jelenlétük növelését. A dátum és a cég értéke még változhat, de annyi biztos, hogy a Rivian sűrűn folytat tárgyalásokat bankárokkal és szakértőkkel. A cég piaci értéke becslések szerint 50 milliárd dollár is lehet a tőzsdére lépést követően, jelenleg 27,6 milliárd dollárt ér. Az év legnagyobb tőzsdei bevezetése lesz a Riviané, ha ez sikerül.  

 

Rivian modell

 

Személyi változásokat is eszközölt a vállalat az évek során, ez és a folyamatos tőkebevonás arra enged következtetni, hogy a cég évek óta a tőzsdére készül. A leginkább Tesla-riválisnak tartott elektromos autós cég SUV-jaival és pickupjaival hívta fel magára a figyelmet, az amerikai piacon közkedvelt kocsiknak számítanak.  

 

A startupot támogatja az Amazon és a Ford is. Az Amazon még 2019-ben rendelt a Riviantól százezer elektromos kisteherautót. Ezek gyártására 2021-ben kerülhet sor, valószínűleg 2024-ig tart majd a folyamat. A Rivian a jövőben az európai és a kínai piacra kíván betörni kisebb, lakossági elektromos autóikkal. A Pickup bevezető áron jelenleg 75 ezer dollárért kapható, a SUV 77 500 dollárba kerül. A kocsik különlegessége, hogy töltés nélküli hatótávjuk 480 kilométer. 

 

M. A. 

Forrás: portfolio.hu

Fotó: CNN

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu