Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.09.29. - csütörtök, Mihály napja van.

Külföld

Újabb béketerv

2002. december 25. 19:23
Újabb béketerv
Nem hivatalos úton jutott az izraeli kormány tudomására a palesztin-izraeli viszály rendezési terv "menettérképének" új változata.
A legújabb béketervet a "kvartett" (Egyesült Államok, Európai Unió, Oroszország és ENSZ) képviselői dolgoztak ki múlt heti washingtoni megbeszéléseik idején.

Bush elnök elfogadta Ariel Saron izraeli miniszterelnök kérését, hogy hivatalosan csak a január 28-i izraeli választások után hozzák nyilvánosságra a tervet, nehogy a választásokat befolyásolja.

A tervvázlatok szerint 2003 végéig kellene megalakulnia az ideiglenes határokkal bíró palesztin államnak és a végső rendezést 2005-ig kellene elérni. Új vonása a tervvázlatnak, hogy az amerikai elképzelések szerint csak akkor kerül sor a palesztin állam megalakulására, ha a palesztin népnek olyan vezetése lesz, amely "képes lesz a szabadságon és tolerancián alapuló demokratikus rendet működtetni". Az európai képviselők ellenezték ezt a kitételt, és ezért nem jutott a "kvartett" végleges megegyezésre.

Az amerikaiak megígérték, hogy időben értesítik Izraelt az Irak elleni esetleges hadjárat időpontjáról, hogy Izrael megtehesse a szükséges előkészületeket.

Izraeli katonai elemzők szerint január végén várható a hadjárat kezdete, ezért felvetődött a választások elhalasztásának gondolata is. A kormányzó Likud pártnak, amely védekezésbe szorult a választási korrupciós botrány miatt, nagyon kedvezne ugyan a halasztás - de jogi és politikai szakértők szerint aligha véghezvihető.
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu