Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Külföld

Tusnádfürdő - Összenő ami összetartozik

2011. July 20. 19:32
Tusnádfürdő - Összenő ami összetartozik
A székelyföldi Tusnádfürdőn július 19-től 23-ig tart a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem, röviden Tusványos, amelynek zárónapjára Orbán Viktor kormányfő is beszédet mond.
Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes előadása vezette be a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos megnyitóját úgy fogalmazott: „minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen egyetemes érték, az egész emberiség válna szegényebbé, ha a nemzetek eltűnnének a történelemből."

Tusnádfürdőn július 19-től 23-ig tart a XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem, röviden Tusványos

Az esemény zárónapjára Orbán Viktor kormányfőt is beszédet mond

 

Felhívta a figyelmet a "két szélsőség" elutasítására a kozmopolitizmusra, amely elavult provinciális fogalomnak tekinti a nemzetet, és a sovinizmusra, amely egy adott nemzet vélt érdekéből fakadóan tagadja más nemzeteknek az élethez való jogát. Egyszerre kell elutasítani e két szélsőséget.
A magyar nemzetet "háromlábú székhez" hasonlította, melynek egyik lábát a magyarországi, a másikat a Kárpát-medencei, a harmadikat pedig a nyugati világban szétszóródott magyarság alkotja. Viszont ha e szék egyetlen lába is kiesik, az egész felborul.
Utalt arra, hogy a szomszédos országokban továbbra is fenyegeti a magyarságot az asszimiláció veszélye. Emiatt is szükség van a kettős állampolgárság megadására, mert ezáltal a magyar nemzet közjogi értelemben is egyben tartható.
Örömmel nyugtázta, hogy már több mint 120 ezer állampolgársági igény érkezett, s mintegy húszezer ember tette már le az állampolgársági esküt. Eddig Csíkszeredában nyújtották be a legtöbb magyar állampolgári kérelmet. Semjén Zsolt szerint az állampolgárság és a szavazati jog elválaszthatatlan egymástól.

Semjén Zsolt Tusnádfürdőn. Fotó: MTI

Eddig Csíkszeredában nyújtották be a legtöbb magyar állampolgári kérelmet

 

Romániában nagyon fontos a különböző magyar szervezetek összefogása, nem szabad pusztán pártpolitikai érdeküktől vezérelve veszélyeztetni a magyarság parlamenti képviseletét
Határozottan állást foglalt az autonómia mellett, amelyet - mint fogalmazott - a román sajtó egyfajta fantasztikus, irreális követelésnek állít be. A magyarok pedig soha nem kértek olyat, amelyre Európában már ne lenne példa - hangoztatta.
Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a magyar-magyar párbeszédre és a megújuló magyar nemzetpolitikára helyezi a hangsúlyt az idei nyári szabadegyetem. Kitért a tábor mottójára, hogy "Összenő, ami összetartozik" s ezt kiválóan kifejezi a nemzeti összetartozás politikája, és a kedvezményes honosítás is. Hangsúlyozta a közép-európai összetartozás fontosságát is. A románok és a magyarok is összetartoznak és a székelyföldi régió létrehozása nem gyengítené, hanem inkább sokkal inkább erősítené a romániai szuverenitást.

Július 19-től 23-ig tart a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem Fotó: MTI

Tusványos

 

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke felidézte, hogy néhány nappal ezelőtt a bukaresti törvényszék első fokon elutasította az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzését. De ez az esemény egyáltalán nem befolyásolja a mostani tábort, mert Tusványos - mint fogalmazott - Kelet-Közép-Európa legstabilabb intézménye, a "bálványosi folyamat" erős sodrásával folyik tovább a maga medrében.

Németh Zsolt államtitkár kitért a tábor mottójára, Összenő, ami összetartozik. Fotó:MTI

Határozott állás foglalás az autonómia mellett


Beszédet mondott Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is, aki azért tartja fontosnak az egységes Kárpát-medencei tudástér kialakítását, hogy nyelvében, kultúrájában és identitásában erősödjön a magyarság. Hangsúlyozta, hogy nem ideológiák mentén, hanem az összmagyarság felemelkedését szolgálva szeretnék felépíteni az egységes oktatási rendszert. A nemzeti alaptanterven belül "tanítani kell Trianont, az 56-os lyukas zászlót" - tette hozzá.

A készülő köz- és felsőoktatási törvényről elmondta: „az előkészítés során tapasztalható viharok csak a látszatot, a felszínt jelentik, a terveknek igen komoly a szakmai támogatottsága".
Szép Sándor, a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektorhelyettese hozzátette, hogy az egyetem elsődleges feladatának tartja "a tudást átadni és a régiót szolgálni".

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár

 

János-Szatmári Szabolcs, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem rektora előadásában a romániai magyar felsőoktatás továbbfejlesztéséről szólt és, hogy „ a jövőben élni kellene annak a lehetőségével, hogy az Európai Unión belül a magyarországi akkreditációs szervek is akkreditálhatnak romániai új egyetemi, főiskolai szakokat".
Ezt követően kora este kerekasztal-beszélgetés kezdődött az átalakuló közmédiáról és a műsorokban "eltűnő határokról". Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió tartalom és innovációs igazgatója, valamint Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója is beszélt.

 

B.N.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu