Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.12.09. - csütörtök, Natália napja van.

Külföld

Trump: "történelmi megállapodás" a Kínával kötendő kereskedelmi egyezmény

2020. január 15. 15:58
Trump:

Történelmi megállapodásnak nevezte az amerikai elnök a Kínával kötendő kereskedelmi egyezményt a dokumentum első szakaszának aláírási ceremóniáján.

"A történelmi kereskedelmi egyezmény első szakaszának aláírásával minden eddiginél nagyobb jelentőségű lépést teszünk Kínával" a kölcsönösen tisztességes kereskedelem felé - mondta Donald Trump. Hozzáfűzte, hogy az Egyesült Államok és Kína közös erővel "kijavítja a múltban elkövetett hibákat". "Tudjuk, hogy lesznek még nézetkülönbségek országaink között, de ez a mai nap új fejezet kezdetét jelenti a világ két legfontosabb gazdaságának kereskedelmi kapcsolataiban" - szögezte le az amerikai elnök. Ugyanakkor közölte azt is, hogy a kínai portékákra csaknem két évvel ezelőtt kivetett pótvámok mindaddig érvényben maradnak, amíg a most aláírt részleges kereskedelmi egyezmény második szakaszának részleteiben nem születik megállapodás. "Ha nem így tennénk, akkor nem maradna a kezünkben a tárgyaláshoz szükséges egyetlen ütőkártya sem" - fogalmazott. Trump bejelentette azt is, hogy Kínába látogat.

 

Trump: "történelmi megállapodás" a Kínával kötendő kereskedelmi egyezmény

 

Liu He kínai miniszterelnök-helyettes felolvasta Hszi Csin-ping Donald Trumphoz címzett levelét. A kínai elnök ebben azt hangoztatta, hogy a kereskedelmi megállapodás "jó az egész világnak". A levél felolvasása után a kínai miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy a megállapodás alapos és széles körű, valamint megfelel a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak is. Az ünnepség végén Trump és Liu aláírta az egyezményt, amellyel kapcsolatosan elemzők kiemelik, hogy az csak szünetet jelent a két ország kereskedelmi háborújában, mert csupán első szakasza egy teljes és átfogó kereskedelmi megállapodásnak. Elemzők megjegyzik: e részleges megállapodásban nem szerepel a két ország közötti feszültség két fontos forrásának ügye: a Kínának tulajdonított számítógépes lopások és a kínai vállalatok állami támogatásának kérdése.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu