Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.22. - Wednesday, Júlia, Rita napja van.

Külföld

Trump az EU-val kötne kereskedelmi megállapodást London helyett

2017. April 26. 14:59
Trump az EU-val kötne kereskedelmi megállapodást London helyett

Az amerikai kormány Nagy-Britannia helyett először mégis inkább az Európai Unióval kötne szabadkereskedelmi megállapodást, ugyanakkor Donald Trump amerikai elnök még nemrégiben is azt ígérte, hogy London lesz "a sor elején".

Brit és berlini források szerint Angela Merkel német kancellár legutóbbi washingtoni látogatása során meggyőzte Trumpot arról, hogy Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi tárgyalások egyszerűbbek, mint ahogy az amerikai elnök eddig gondolta. Ennek köszönhetően az amerikai elnök "felismerte", hogy az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodás, amely vámmentes kétoldalú áru- és szolgáltatás-kereskedelmet tenne lehetővé, fontosabb az amerikai érdekek szempontjából, mint, ha csak Londonnal kötne ilyen egyezményt.

 

Angela Merkel német kancellár meggyőzte Donald Trum amerikai elnököt arról, hogy Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi megállapodás kiemelten fontos

Angela Merkel német kancellár meggyőzte Donald Trum amerikai elnököt arról, hogy Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi megállapodás kiemelten fontos

 

Az Európai Unió az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere: tavaly 270 milliárd dollár értékű amerikai export irányult az EU-piacokra, az EU amerikai exportjának értéke 417 milliárd dollár volt. Ugyanebben az időszakban az Egyesült Államok 55 milliárd dollár értékben exportált a brit piacra, az Amerikába irányuló brit export 54 milliárd dollár volt. Angela Merkel "álhatatosan" győzte meg Trumpot, hogy Nagy-Britanniának a "sor végén" kell maradnia az uniós tagság kiválása miatt, és az Egyesült Államok csak az EU-val köthet ilyen egyezséget.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu