Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.02.23. - vasárnap, Alfréd napja van.

Külföld

Trump a francia államfővel tárgyalt

2018. április 26. 07:54
Trump a francia államfővel tárgyalt

Donald Trump az Egyesült Államok legrégebbi és legjobb szövetségesének nevezte Franciaországot az Emmanuel Macron francia államfővel folytatott keddi washingtoni tárgyalásait követő sajtótájékoztatón. A találkozón az iráni-atomszerződés volt a legfontosabb téma.

Az amerikai elnök a kétoldalú kereskedelmi kérdések mellett elsősorban az Iránnal kötött atomalkura, Iránnak a közel-keleti térségben játszott vélelmezett szerepére és Észak-Koreára tért ki. Ismételten rossznak minősítette a 2015-ben Teheránnal megkötött többhatalmi atomalkut, és azt hangsúlyozta, hogy a Közel-Kelet megannyi problémájának hátterében Irán húzódik meg. Leszögezte, hogy Észak-Koreára változatlanul a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolni. Donald Trump felhívta a figyelmet arra is, hogy Washingtonnak és Párizsnak az "ellenőrizetlen migráció" kihívásaival kell szembenéznie.

 

 

Donald Trump és Emmanuel Macron tárgyalásán az az iráni-atomszerződés volt a legfontosabb téma

Donald Trump és Emmanuel Macron tárgyalásán az az iráni-atomszerződés volt a legfontosabb téma

 

Az amerikai elnök az acél- és alumíniumipari termékekre kivetett amerikai védővámok miatti vitát "komplikáltnak" nevezte, mivel Franciaország az Európai Unió tagja, és az Unió szerinte elfogadhatatlan kereskedelmi korlátokat  állított. Trump leszögezte: szívesebben tárgyalja meg a kereskedelmi kérdéseket kétoldalú megbeszéléseken, közvetlenül Franciaországgal. A Kínával folytatott kereskedelmi vita megoldására az amerikai elnök "jó esélyt" látott, és bejelentette, hogy Steve Mnuchin pénzügyminiszter néhány napon belül Kínába utazik.

 

MTI/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu